Saudská Arábia popiera, že sa snaží „zbaviť“ USA a presunula vinu za nedostatok ropy na Rusko
04 | 04 | 2020 I Marek Molnár

Saudská Arábia po zvýšení svojej produkcie ropy na historické hodnoty poprela, že sa snaží „zbaviť“ amerických producentov bridlicovej ropy A. Vyhlásenie prišlo potom, čo ruský prezident Vladimir Putin obvinil Rijád z agresívneho zamerania sa na konkurentov. Informuje portál RT.


Saudský minister zahraničných vecí, princ Faisal bin Farhan Al-Saud, ktorý odmietol Putinove obvinenie ako „úplne nepravdivé“, trval na tom, že kráľovstvo sa vždy „snaží dosiahnuť rovnováhu na trhu s ropou v záujme producentov bridlicovej ropy“.

Napriek tomu, že Rijád produkoval ropu rekordným tempom 12 miliónov barelov denne a ponúkal svojim zákazníkom bezprecedentné zľavy, tak aj tak odmietol akúkoľvek zodpovednosť za kolaps trhu s ropou a namiesto toho obvinil Rusko.

USA sa stala prvou krajinou, ktorá nahlásila viac než 1000 úmrtí na Covid-19 za deň
Spojené štáty dosiahli ďalší míľnik v pandémii Covid-19, keď dosiahli viac ako 1 000 obetí za 24 hodín, čím pokorili svetový rekord v každodenných úmrtiach. Informuje portál RT. Čítať ďalej
03 | 04 | 2020 | Marek Molnár


Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) sa už v marci dohodla na hlbších škrtoch s cieľom zvýšiť ceny ropy v dôsledku prepuknutia koronavírusu. Rusko však odporúčalo predĺžiť súčasnú dohodu a dodalo, že nezúčastnené krajiny - ako napríklad Spojené štáty, ktoré zostávajú popredný svetový producent - by okamžite vyplnili medzeru. V dôsledku nezhody sa platnosť dohody OPEC+ skončila v apríli, čo predstavuje riziko ešte väčšej nadmernej ponuky.

Putin v piatok objasnil, že Moskva je vždy otvorená rokovaniam a „pripravená na dohody“ s OPEC a ostatnými partnermi, pokiaľ všetky strany spolupracujú za rovnakých podmienok. Americký prezident Donald Trump tiež uviedol, že očakáva „spravodlivú“ dohodu, aj keď samotný Washington nemá v úmysle obmedziť svoju produkciu ropy.

Globálny trh s ropou v roku 2020 zažil šok, keď sa ceny znížili o takmer dve tretiny a niektoré referenčné hodnoty dosiahli tento týždeň 18-ročné minimá uprostred prebiehajúcej pandémie.

Ruskí vojenskí lekári smerujú do Srbska, aby pomohli v boji proti Covid-19
Po poskytnutí pomoci Taliansku a USA, teraz Rusko posiela svojich vojenských medikov do Srbska. Virológovia a vybavenie sú už na letisku a sú pripravení odletieť na Balkán. Informuje portál RT. Čítať ďalej
03 | 04 | 2020 | Marek Molnár