Najvyšší súd EÚ: Poľsko, Maďarsko a Česko porušili zákon tým, že odmietli prijať utečencov
04 | 04 | 2020 I Timotej Dudka

Najvyšší súd Európskej únie vo štvrtok rozhodol, že Poľsko, Maďarsko a Česká republika porušili zákon tým, že odmietli hostiť utečencov, čím nepomohli zmierniť záťaž južných štátov ako Grécko a Taliansko, informuje Reuters.


Toto rozhodnutie poukazuje na európsku nerovnoprávnosť v oblasti migrácie. Tri bývalé komunistické krajiny čelia obvineniam, pretože odmietli prijať tisíce utečencov, čím porušili nariadenia EÚ, podľa ktorých malo premiestnenie migrantov prebehnúť do roku 2017.

„Poľsko, Maďarsko a Česká republika tým, že odmietli prijať dočasný systém na presťahovanie žiadateľov o medzinárodnú ochranu, si nesplnili povinnosti, ktoré im vyplývajú z práva Európskej únie,“ uviedol luxemburský súdny dvor Európskej únie v rozhodnutí.

Moslimskí utečenci ušli pred vojnami a chudobou na Blízkom východe, v severnej Afrike, ako aj oblastiach za jej hranicami.



Štáty ako Taliansko a Grécko sa rozhorčene sťažovali na nedostatok európskej solidarity, pretože ich nechali napospas hromadným návalom utečencov, ktoré premohli ich bezpečnostné a sociálne systémy. Nemecko taktiež nešetrilo kritikou východoeurópskych štátov, ktoré „odmietli pomôcť Európe aj napriek tomu, že naďalej využívajú štedrú finančnú pomoc EÚ.“

Orbán sa o finančnej pomoci EK vyjadril veľmi skepticky
Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán sa vyjadril veľmi skepticky o finančnej pomoci členským štátom, ktorú v súvislosti s epidemiologickou krízou vo štvrtok avizovala Európska komisia (EK). Čítať ďalej
03 | 04 | 2020 | TASR


V roku 2015 sa vyše milióna utečencov dostalo na európske pobrežie z celého Stredozemného mora v čase, keď na to Európa nebola vôbec pripravená. Utečenci, ktorí putovali po celom kontinente vyvolali novú vlnu odporu krajne pravicových strán.

Európska únia odvtedy zaviedla nové opatrenia v oblasti prisťahovalectva, posilňovala svoje vonkajšie hranice a financovala krajiny, ako je Turecko, s cieľom zabrániť utečencom vstúpiť do Európy.

Problémy vnútorných oddielov EÚ v oblasti migrácie však nie sú ani zďaleka vyriešené. Masový nával utečencov z roku 2015 prinajmenšom čiastočne prispel k rozhodnutiu Británie odísť z EÚ, čo je najhoršia prekážka európskej integrácie od druhej svetovej vojny.

Prečo na koronavírus zomiera tak málo Nemcov? Odborníci sú zmätení
Zatiaľ čo sa krajiny na celom svete snažia vysporiadať so smrťou, panikou, obmedzeniami a s vyťaženou ekonomikou spôsobenou pandémiou koronavírusu, v Nemecku to vyzerá celkom inak, informuje NBC. Čítať ďalej
02 | 04 | 2020 | Timotej Dudka