Chirana Medical vyrobí pre slovenské nemocnice 300 pľúcnych ventilátorov
04 | 04 | 2020 I SITA

Tradičný výrobca zdravotníckej techniky Chirana Madical dodá do konca júna do slovenských nemocníc 300 pľúcnych ventilácií. Ide o rozhodujúci prístroj pri záchrane pacientov, ktorým zlyhávajú pľúca v dôsledku ochorenia Covid-19.


O dohode s vedením Chirana Medical informoval po návšteve spoločnosti v Starej Turej predseda vlády Igor Matovič. Dodal, že ide o prístroje špičkovej kvality, pričom Chirana zvýši ich produkciu na štvornásobok. Zmluvu na výrobu prístrojov označil Matovič za kľúčovú pre slovenského pacienta v boji s koronavírusom.

Momentálne majú slovenské nemocnice k dispozícii asi 500 pľúcnych ventilátorov. Podľa aktualizovaného modelu Inštitútu zdravotnej politiky ich bude Slovensko začiatkom júla potrebovať viac ako tisíc.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí v tejto súvislosti informoval, že v procese prípravy je ďalší kontrakt, Slovensko bude mať podľa neho v júli dostatok prístrojov, vrátane rezervy. V príprave je aj ďalší personál, pretože aj od dostatku kvalifikovaných zdravotníkov bude závisieť zvládnutie očakávanej koronavírusovej špičky začiatkom júla.

Slovensko by mohlo čoskoro zvýšiť počet odberných miest, tvrdí Krajčí
Slovensko by mohlo čoskoro zvýšiť počet odberných miest nového koronavírusu z aktuálnych 29 na približne 100. Stať by sa tak malo počas budúceho týždňa. V sobotu to oznámil minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO). Čítať ďalej
04 | 04 | 2020 | TASR


Chirana Medical zvýši výrobu pľúcnych ventilácií na úkor inej výroby. Podľa generálneho riaditeľa Jána Brkala v tejto mimoriadnej situácii zastaví všetky dodávky partnerom do zahraničia, kde bežne exportuje až 95 percent svojej produkcie. Priemerná cena každého z prístrojov bude približne 25-tisíc eur, nemocnice ich budú dostávať podľa epidemiologickej situácie a podľa technickej prípravy.

Na Slovensku je momentálne 471 potvrdených prípadov ochorenia Covid-19, v piatok ich pribudlo 21. Počet negatívne testovaných prekročil hranicu 13-tisíc ľudí. Podľa Národného centra zdravotníckych informácií je aktuálne hospitalizovaných 165 pacientov, u 72 z nich bol koronavírus potvrdený, v 93 prípadoch sa čaká na výsledky testov. Osem pacientov je z tejto nákazy vyliečených.

Na Slovensku pribudlo 21 prípadov nového koronavírusu
Správa aktualizovaná dňa 04.04.2020 o 11:52. Na Slovensku pribudlo počas piatka (3. 4.) 21 nových prípadov nákazy novým koronavírusom z 1889 testovaných. Celkovo ich na Slovensku je 471. Vo sobotu o tom informoval predseda vlády Igor Matovič... Čítať ďalej
04 | 04 | 2020 | TASR