Vedúci parížskej polície hovorí, že vážne chorí pacienti s Covid-19 sú tí, ktorí ignorovali karanténu
03 | 04 | 2020 I Marek Molnár

Počas toho, ako Francúzsko bojuje proti Covid-19, šéf parížskej polície vyhlásil, že vážne chorí pacienti si za svoju súčasnú situáciu môžu sami, pretože ignorovali karanténu. Informuje portál RT.


Koronavírus postihol Francúzsko obzvlášť tvrdo. V piatok krajina potvrdila takmer 60 000 prípadov, pričom obetí je viac ako 5 000. Po prísnom celoštátnom uzavretí, je vo Francúzsku viac ako 6 000 pacientov v kritickom stave.

„Tí, ktorí sa dnes nachádzajú v intenzívnej starostlivosti, sú tí, ktorí na začiatku nerešpektovali izoláciu,“ uviedol dnes vedúci parížskej polície, Didier Lallement, pre televíziu BFM. Tvrdí tiež, že korelácia je „veľmi jednoduchá“.

Grécky premiér varuje pred „najkritickejším mesiacom“ v boji proti Covid-19
Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis varoval, že Grécko čelí svojmu „najkritickejšiemu mesiacu“ v boji proti pandémii Covid-19. Informuje portál RT. Čítať ďalej
03 | 04 | 2020 | Marek Molnár


Avšak urážanie chorých neobstálo dobre pred francúzskou verejnosťou, z ktorých niektorí požadovali rezignáciu Lallementa. Pravicový politik Marine Le Pen uviedol, že slová vedúceho predstaviteľa boli „úplne hlúpe“, zatiaľ čo ľavicový zákonodarca Jean-Luc Melenchon označil Lallementa za „škaredú tvár režimu“.

„Nielenže je to úplne nepravdivé, ale je to urážka pre našich pacientov,“ povedal jeden z riaditeľov nemocnice pre BFM. „V mene všetkých pacientov musí šéf polície rezignovať,“ dodal.

Dokonca aj minister vnútra Christophe Castaner - zástanca tvrdej policajnej politiky Lallementa počas protestov proti „Žltým vestám“ - zasiahol, aby vyvrátil jeho postoj. "Toto vyhlásenie prefekta polície je nepresné," uviedol a dodal, že "aj napriek tomu je dodržiavanie izolácie dôležité."

Lallement sa o niekoľko hodín neskôr ospravedlnil v tlačovej správe, v ktorej uviedol, že „ľutuje pripomienky, ktoré vyhlásil dnes ráno,“ a že „jeho zámerom nebolo vytvoriť priame spojenie medzi nedodržiavaním zdravotných pokynov a pacientmi v intenzívnej starostlivosti.“



Česko sa môže vrátiť do normálu v júni, tvrdí Babiš
Život v Česku by sa po koronavírovej kríze mohol začať vracať do normálu na konci mája, respektíve počas júna. Informuje portál Blesk. Čítať ďalej
03 | 04 | 2020 | Dominik Simon