Slovensku pomôžu korona eurofony. Na boj s krízou poputujú doposiaľ nevyčerpané financie
03 | 04 | 2020 I Jaroslav Fabok

Peniaze z eurofondov, ktoré boli pôvodne určené a viazané na iné projekty, môže Slovensko v krízovej situácii flexibilne použiť na boj s koronavírusom.


Európska komisia predstavila nový balík opatrení, ktorých úlohou je uľahčiť čerpanie európskych peňazí. Nový balík tak zavádza opatrenia umožňujúce mimoriadnu flexibilitu, ktorá zjednoduší mobilitu doposiaľ nevyužitých zdrojov z európskych štrukturálnych a investičných fondov.


Slovensko tak bude môcť na opatrenia proti šíreniu koronavírusu využiť finančné prostriedky z Európy v celkovej výške až 4,1 miliardy eur. Konkrétne ide o 29,57 percenta národnej alokácie, ktorá bola určená na roky 2014 až 2020.


Pre Slovensko sú to vynikajúce správy. Nevyčerpané financie vláda môže v aktuálnej krízovej situácii rýchlo a flexibilne nasmerovať tam, kde to naši ľudia a firmy najviac potrebujú,“ uviedla na margo opatrení podpredsedníčka vlády SR pre investície a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí).


Financie z fondov budú môcť byť alokované najmä do tých oblastí, v ktorých koronavírus úraduje v najväčšej miere. Pomôže to najmä Bratislave, ktorá je vírusom postihnutá najviac. Za iných okolností by peniaze z fondov do najbohatšieho regiónu na Slovensku nemohli byť presmerované.


Mimoriadna flexibilita v čerpaní európskych financií bude v praxi znamenať, že členské krajiny nemusia peniaze z fondov sústrediť na oblasti, ku ktorým sa na začiatku programového obdobia zaviazali. Znamená to, že peniaze pôvodne určené na vedu a výskum môžu byť použité napríklad na oblasť zdravotníctva.


Magistrát Bratislavy zverejnil tri scenáre možného dopadu koronavírusu na hlavné mesto
Magistrát Bratislavy zverejnil tri scenáre možného dopadu nákazy koronavírusom na hlavné mesto. V dnešnej tlačovej správe o tom informoval hovorca hlavného mesta Peter Bubla. Čítať ďalej
03 | 04 | 2020 | SITA