Prezidentka upozornila na potrebu opatrení na ochranu seniorov či obetí násilia
03 | 04 | 2020 I TASR

Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa na piatkovom stretnutí obrátila na členov permanentného krízového štábu s požiadavkami na zvýšenie ochrany seniorov, obetí domáceho násilia a ďalších zraniteľných skupín.


Zaujímala sa tiež o stav zásob ochranných pomôcok pre naše nemocnice a ľudí v prvej línii, počty testovacích súprav, pľúcnych ventilátorov, ale aj o prijaté a plánované opatrenia. TASR o tom informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Za potrebné považuje prezidentka pokročiť v ochrane seniorov. "Ide najmä o testovanie každého nového prijímateľa sociálnych služieb, ktorý ide do zariadenia alebo sa doň vracia z nemocnice," uviedla.

Počet potvrdených prípadov COVID-19 na celom svete oficiálne presiahol 1 milión
Celosvetový počet potvrdených prípadov COVID-19, choroby spôsobenej novým koronavírusom prekročil 1 milión, informuje Huffpost. Čítať ďalej
03 | 04 | 2020 | Timotej Dudka


Ochranné pomôcky by sa podľa nej mali zabezpečiť aj pre ľudí, ktorí sa o seniorov starajú. Upozornila tiež na obete domáceho násilia, "ktorých počet všade na svete počas karantény stúpa". Testovať by sa mohli napríklad tí, ktorí potrebujú byť umiestnení v azylových centrách".

S členmi štábu hovorila tiež o potrebe lepšej spolupráce a komunikácie medzi orgánmi, ktoré krízu riešia a orgánmi miestnej samosprávy, a tiež o potrebe prehľadného informovania o všetkých prijímaných opatreniach.

AKTUALIZOVANÉ: Vláda sa dohodla s bankami na odklade splátok úverov
Správa bola aktualizovaná 03.04.2020 o 13:28. Klienti bánk budú môcť v čase pandémie nového koronavírusu požiadať o odklad splátok úverov na maximálne deväť mesiacov. Čítať ďalej
03 | 04 | 2020 | TASR


Hlava štátu ocenila prácu všetkých odborníkov v štábe. Pomáhajú podľa nej k tomu, aby boli opatrenia v súvislosti s výskytom nového koronavírusu vecne a odborne podložené. "Pozitívne vnímam viaceré posuny, či už pri zabezpečení rôznych foriem testovania alebo v zásobení nemocníc ochrannými prostriedkami a v špeciálnom prístupe k rôznym komunitám," doplnila.

Prezidentka zdôraznila tiež potrebu rozvahy u tých, ktorí vyhodnocujú situáciu a prijímajú opatrenia - v krízovom štábe, exekutíve, parlamente. "Namiesto čiastkových scenárov musíme všetci mať jednoznačné informácie o prijímaných opatreniach a ďalšom postupe. Je potrebné navrhovať odôvodnené riešenia a vnášať do spoločnosti pokoj," skonštatovala s tým, že "sme na dobrej ceste".

Google začal zverejňovať dáta o pohybe ľudí počas pandémie
Spoločnosť Google bude počas pandémie koronavírusu zverejňovať údaje o pohybe ľudí. Informuje o tom spravodajský portál BBC s tým, že technologický gigant bude spočiatku publikovať detaily o rôznych typoch miest, ktoré ľudia navštevujú, v 131... Čítať ďalej
03 | 04 | 2020 | SITA