Orbán sa o finančnej pomoci EK vyjadril veľmi skepticky
03 | 04 | 2020 I TASR

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán sa vyjadril veľmi skepticky o finančnej pomoci členským štátom, ktorú v súvislosti s epidemiologickou krízou vo štvrtok avizovala Európska komisia (EK).


Maďarský premiér povedal, že dostať peniaze bez práce, ako dar, to neexistuje. "Je to možné urobiť formou úveru, avšak ten napokon bude treba splatiť, čo vyjde omnoho drahšie, ako keby človek pracoval. To je to, čo ma život naučil," zdôraznil Orbán v rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió.

Poslankyňa Európskeho parlamentu (EP) za opozičnú stranu Demokratická koalícia (DK) Klára Dobrevová na Facebooku vyhlásila, že Európa nenechá Maďarsko napospas osudu, a pripomenula, že Brusel zvažuje nevídaný balík finančnej pomoci na ochranu pracovných miest. "Žiadame vládu, aby ho podporila," dodala Dobrevová.

EK v súvislosti s pandémiou koronavírusu navrhla zriadiť núdzový nástroj solidarity vo výške 100 miliárd eur, ktorý má pomôcť pracovníkom udržať si príjmy a podnikom zostať nad vodou. Exekutíva EÚ navrhla tiež presmerovanie všetkých dostupných štrukturálnych fondov na boj proti koronavírusu.

Ruská deklarácia zameraná na zastavenie sankcií v dôsledku Covid-19 bola zamietnutá na Valnom zhromaždení OSN
USA, Veľká Británia a EÚ, ako aj Ukrajina a Gruzínsko odmietli ruskú deklaráciu, v ktorej požadovali zrušenie jednostranných sankcií v boji proti Covid-19. Informuje portál RT. Čítať ďalej
03 | 04 | 2020 | Marek Molnár