Matovič to povedal otvorene, deti sa do školských lavíc vrátia najskôr až v septembri
03 | 04 | 2020 I Jaroslav Fabok

„Na sto percent zostanú doma,“ odpovedal Igor Matovič na otázku, či sa deti ešte tento školský rok vrátia do škôl.


Ako uvádza Denník N, Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) je vo svojich odpovediach na otázku, či sa deti vrátia do škôl ešte počas tohto školského roka oveľa opatrnejší ako nový premiér. Matovičove vyjadrenie komentovať nechce a podľa vlastných slov si počká až na výsledok najbližšieho zasadnutia k tejto téme.


Premiér tak aj naďalej pokračuje vo svojej rétorike, v ktorej kladie dôraz na sprísňovanie opatrení v boji s koronavírusom. Matovič v tomto kontexte potvrdil, že sa o potrebe sprísnenia pravidiel bude snažiť aj naďalej presviedčať svojich koaličných partnerov.


„Niekedy to možno bude ako s malými deťmi, že treba vysvetľovať, vysvetľovať, vysvetľovať,“ tvrdí premiér.


V prípade, že sa Matovičove slová o zatvorených školách naplnia, bude musieť nová vláda začať riešiť viacero problémov. Medzi ne sa zaradia napríklad otázky o priebehu ústnych maturít či prijímacích skúšok na stredné školy.


Premiérove vyjadrenia začali medzičasom kritizovať aj odborníci, ktorí ich označujú za prekvapujúce. Matovič sa pritom opiera o analýzu Inštitútu zdravotnej politiky, podľa ktorej bude nákaza na Slovensku vrcholiť na prelome júna a júla.


“Ešte to nie je definitívna analýza. Ak si počkáme na ďalšie analýzy, bude rozumnejšie až potom robiť zásadné rozhodnutia, kedy sa začnú do škôl vracať. Či to bude v júni alebo až v septembri,” reaguje Romana Kanovská z meracieho ústavu NÚCEM.


Kanovská zároveň dodáva, že analýzy vývoja nákazy sa budú meniť a z toho dôvodu nie sú zásadné výhlásenia na mieste.


Nová vláda „upratuje“: Matovičov nominant končí pre nezhody s kollárovcami
Nominant OĽaNO Ján Marosz, ktorý po voľbách pôsobil ako štátny tajomník na rezorte dopravy, sa na svojom poste dlho neudržal. Nový minister dopravy Andrej Doležal (Sme rodina) si vybral svojho človeka. Čítať ďalej
02 | 04 | 2020 | Jaroslav Fabok