Ľudia s negatívnym postojom k vakcinácii sú menej ochotní očkovať sa proti COVID-19, vyplýva z prieskumu
03 | 04 | 2020 I TASR

Ľudia, ktorí majú negatívnejšie postoje k očkovaniu, sú menej ochotní dať sa zaočkovať proti novému koronavírusu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý realizovalo Centrum spoločenských a psychologických vied Slovenskej akadémie vied (CSPV SAV).


Vyplýva z neho tiež, že postoje Slovákov k vakcinácii sa po „koronakríze“ môžu zmeniť. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa SAV Monika Hucáková.

Centrum prostredníctvom prieskumu zisťovalo, aké majú Slováci vedecké myslenie a či toto myslenie dokáže pomôcť v čase pandémie. Ako podotkla Hucáková, vedecká gramotnosť nie je dôležitá len pre tých, ktorí sa chcú venovať vede. Podľa nej je dôležité, aby človek rozumel výsledkom vedeckého bádania, keďže na základe nich by mohol robiť zodpovedné rozhodnutia.

Vedci spustili dotazníkový prieskum začiatkom marca, keď sa na Slovensku objavili prvé prípady ochorenia COVID-19. Vladimíra Čavojová z Ústavu experimentálnej psychológie (ÚEP) CSPV SAV priblížila, že k výskumu ich podnietili aj podpriemerné výsledky v medzinárodnom testovaní PISA.

Slovensko musí mať dostatok ihiel a striekačiek, pretože očakávaná vakcína na COVID 19 prinesie najmasívnejšie očkovanie v dejinách
Štátne hmotné rezervy aj štát ako taký sa od utorka 31.marca 2020 začal naozaj zaujímať o možnosti a kapacity firmy Chirana T.Injecta zo Starej Turej. Čítať ďalej
03 | 04 | 2020 | SITA


Tie podľa nej hovoria o nízkej vedeckej gramotnosti žiakov. „Ukázalo sa, že žiaci nechápu vedecké princípy, no majú dostatok samotných vedomostí,“ povedala.

Jakub Šrol z ÚEP CSPV SAV hovorí, že z ich výskumov jednoznačne vyplýva, že vedecké myslenie chráni ľudí pred rôznymi nepodloženými presvedčeniami. Napríklad ako sú konšpiračné teórie, pseudoveda či viera v paranormálne javy. Podotkol, že ľudia s lepším vedeckým myslením majú menej konšpiračných teórií o vzniku, šírení a liečbe nového koronavírusu, ako aj menej konšpiračných teórií vo všeobecnosti. Podľa neho tiež platí, že ľudia s lepším vedeckým myslením menej dôverujú alternatívnej medicíne.

Do štátnych karanténnych zariadení nesmú domáce zvieratá
Ministerstvo vnútra SR vyzýva ľudí, ktorí majú v úmysle vrátiť sa na územie Slovenska zo zahraničia a sú majiteľmi domáceho zvieraťa, aby pred vycestovaním zabezpečili pre svojho domáceho miláčika miesto, kde počká, kým majiteľ absolvuje povinnú... Čítať ďalej
03 | 04 | 2020 | SITA


Vedci v tejto súvislosti venovali výraznú pozornosť aj problematike očkovania. Neprekvapilo ich, že vedecky mysliaci ľudia mali aj pozitívnejšie postoje k vakcinácii. Ľudia s negatívnymi postojmi sa v prieskume vyjadrili, že sa nedali očkovať proti chrípke.

„Oveľa zaujímavejšie bolo, že čím mali ľudia negatívnejšie postoje voči očkovaniu, tým menšiu ochotu prejavili aj voči možnosti dať sa zaočkovať proti koronavírusu. Zdá sa teda, že ľudia, ktorí majú už vytvorené negatívne postoje voči očkovaniu, sú vo svojich postojoch - hoci iracionálnych - pomerne konzistentní,“ povedala Eva Ballová Mikušková z ÚEP CSPV SAV.

V závere štúdie vyjadrujú psychológovia zo SAV nádej, že postoje k očkovaniu sa po prekonaní súčasnej krízy môžu zmeniť najmä preto, že sa momentálne ľudia cítia viac ohrození. V dotazníku sa totiž ľudia vyjadrili, že na ochotu dať sa zaočkovať vplývajú predovšetkým „horúce“ emočné faktory, ako je pocit ohrozenia či vnímanie rizika.

Transparency International Slovensko ministerstvu vnútra podáva podnet na Smer-SD za prekročenie limitu na výdavky vo volebnej kampani
Mimovládna organizácia Transparency International Slovensko (TIS) podáva ministerstvu vnútra podnet na stranu Smer - sociálna demokracia (Smer-SD) za prekročenie limitu na výdavky vo volebnej kampani pred parlamentnými voľbami z 29. februára.... Čítať ďalej
03 | 04 | 2020 | SITA