Google začal zverejňovať dáta o pohybe ľudí počas pandémie
03 | 04 | 2020 I SITA

Spoločnosť Google bude počas pandémie koronavírusu zverejňovať údaje o pohybe ľudí. Informuje o tom spravodajský portál BBC s tým, že technologický gigant bude spočiatku publikovať detaily o rôznych typoch miest, ktoré ľudia navštevujú, v 131 krajinách a regiónoch. Postupne chce pritom pridávať aj ďalšie.


V pláne majú zverejňovať pravidelné aktualizácie, ktoré budú porovnávať s aktivitami spred dvoch až troch dní. Spoločnosť pritom sľubuje, že zachová súkromie ľudí.

Údaje pochádzajú z dát, ktoré zhromažďujú prostredníctvom aplikácie Google Maps a ďalších mobilných služieb spoločnosti. Google ich zvyčajne využíva na informovanie o tom, kedy býva najviac ľudí v určitých múzeách, obchodoch, či na iných miestach, alebo tiež ako pomoc motoristom, aby sa mohli vyhnúť zápcham.

12 najnebezpečnejších povrchov, z ktorých môžete dostať koronavírus
Dotknite sa jedného kontaminovaného povrchu a až sa nabudúce dotknete očí, nosa alebo úst, môžete sa nakaziť chorobou, s ktorou vaše telo nemusí vládať bojovať. Informuje portál Newsmax. Čítať ďalej
02 | 04 | 2020 | Marek Molnár


V tomto prípade dáta odhalia vyťaženosť jednotlivých miest počas obmedzení súvisiacich s pandémiou a pred nimi. Údaje by podľa Googlu mohli pomôcť úradom v boji proti šíreniu nákazy.

"Tieto informácie môžu pomôcť pri chápaní zmien v nevyhnutných cestách, ktoré môžu formovať odporúčania pre otváracie hodiny alebo informovať donáškové služby," vysvetlila spoločnosť v blogu svoj zámer s tým, že podobným spôsobom môžu odhaliť aj vyťažené transportné uzly a pomôcť tak k indikovaniu potreby rozšírenia spojov tak, aby umožnili dodržiavanie potrebných odstupov medzi ľuďmi.

Vláda obmedzí distribúciu osobných ochranných prostriedkov
Nový zákon zakazuje počas krízovej situácie predávať alebo prevádzať osobný ochranný prostriedok, ktorý je filtračnou tvárovou polmaskou kategórie FFP2, FFP3. Čítať ďalej
02 | 04 | 2020 | SITA


Spoločnosť pritom tvrdí, že dáta sú anonymné a dopĺňajú ich aj o náhodne generované údaje tak, aby pomohli ochrániť súkromie používateľov. Jednotlivci sa pritom môžu rozhodnúť, že svoje údaje neposkytnú.

Prvá správa poskytuje dáta z 29. marca a porovnáva ich s mediánom päťtýždňového obdobia medzi 3. januárom a 6. februárom.

Údaje o Slovensku hovoria, že návštevy reštaurácií, kaviarní, nákupných centier, múzeí, knižníc alebo kín klesli o 82 %, návštevy potravín, tržníc, drogérií a lekární o 89 %, do parkov chodia ľudia o 9 % menej, na zastávky verejných dopravných prostriedkov o 61 % menej, do práce o 38 % menej a doma sú o 10 % viac.

Slovensko musí mať dostatok ihiel a striekačiek, pretože očakávaná vakcína na COVID 19 prinesie najmasívnejšie očkovanie v dejinách
Štátne hmotné rezervy aj štát ako taký sa od utorka 31.marca 2020 začal naozaj zaujímať o možnosti a kapacity firmy Chirana T.Injecta zo Starej Turej. Čítať ďalej
03 | 04 | 2020 | SITA