Česko sa môže vrátiť do normálu v júni, tvrdí Babiš
03 | 04 | 2020 I Dominik Simon

Život v Česku by sa po koronavírovej kríze mohol začať vracať do normálu na konci mája, respektíve počas júna. Informuje portál Blesk.


Bude ale záležať na tom, ako sa bude vyvíjať počet chorých a ako Česi budú dodržiavať vládou stanovené opatrenia a obmedzenia. V reláci Epicentrum to povedal český premiér Andrej Babiš (ANO). Hovoril tiež o tom, že žije oddelene od svojej rodiny. A prezradil aj to, že aj keď jeho okolie prešlo testami na koronavírus, on sám sa im nepodrobil.

"Zlomové obdobie bude koniec apríla, kedy sa očakáva vrchol epidémie. Dúfame, že sa dostaneme na hranicu medzi 10 až 15-tisíc nakazených. Po tomto období už by to mohlo začať klesať. Ak by všetko išlo podľa plánu, tak dúfajme, že niekedy na prelome mesiacov máj a jún by sme sa mohli dostať do nejakého normálu. Samozrejme to sú len prognózy. Kľúčovým faktorom bude, či ľudia budú skutočne striktne dodržiavať opatrenia ktoré vláda vydala," uviedol Babiš.

Slovensko musí mať dostatok ihiel a striekačiek, pretože očakávaná vakcína na COVID 19 prinesie najmasívnejšie očkovanie v dejinách
Štátne hmotné rezervy aj štát ako taký sa od utorka 31.marca 2020 začal naozaj zaujímať o možnosti a kapacity firmy Chirana T.Injecta zo Starej Turej. Čítať ďalej
03 | 04 | 2020 | SITA


Medzi prvými krokmi by malo byť postupné otváranie niektorých obchodov, ale pri zachovaní istých pravidiel a obmedzení. O tom, kedy by sa tieto kroky mohli stať realitou, však premiér hovoriť nechcel. Prezradil však, že by to mohlo byť po Veľkej noci. "Dúfam, že po Veľkej noci začneme tie obchodíky otvárať," pripustil predseda vlády.
Babiš sa testovať nenechal

Aj keď testami na prítomnosť koronavírusu prešlo v pondelok 15 Babišových najbližších spolupracovníkov, vrátane zamestnancov Úradu vlády a ochranky, sám premiér sa testovať nenechal. "Moje okolie bolo testované, ja nemám príznaky, tak som na testoch nebol. Moja dcéra Vivien bola v karanténe do soboty, avšak je stále doma s mojou manželkou. Žijeme oddelene, chodím len do práce a do kancelárií. Robíme videokonferencie," vyhlásil Babiš. Jeho dcéra Vivien bola v povinnej karanténe, pretože sa vrátila z rizikového Španielska, kde študuje.

Dcéra Andreja Babiša je po návrate zo Španielska v karanténe
Sympatická Vivien študuje v Španielsku a celá situácia jej iste nepríjemne skomplikovala život. Andrej Babiš sa nechal počuť, že ak by to bolo možné, zohnal by svojej dcére respirátor. Tých je však v Česku enormný nedostatok. Píše extra.cz... Čítať ďalej
15 | 03 | 2020 | Dominik Simon


Školy by sa podľa premiéra mali otvárať postupne, najprv tie pre malé deti. "Dúfajme, že áno, diskutujeme o tom, že by sme začali od tých nižších stupňov, pretože predsa len tí vysokoškoláci sú na tom povedzme lepšie," načrtol Babiš. Či sa návrat žiakov do škôl uskutoční v júni, premiér podľa svojich slov nechce sľubovať. "Zatiaľ to vyzerá nádejne," povedal Babiš a zaklopal na svoj drevený stôl.

Podľa neho by však bola potrebné v školách zabezpečiť rozostupy minimálne jeden meter medzi jednotlivými žiakmi. Materské školy a nižšie triedy základných škôl by mali žiakov rozdeliť do menších skupiniek. Uvažuje sa tiež o rozfázovaní začiatkov vyučovaní.

K otázke znovuotvorenia reštauračných zariadení sa premiér Babiš vyjadril nasledovne: "Aj tam budú jasné pravidlá. Pripravujeme to, analyzujeme to, ale znovu opakujem, že to nastane až po Veľkej noci. "

V ČR zastavili stíhanie Babiša juniora v kauze "Čapí hnízdo"
Štátny zástupca zastavil trestné stíhanie syna českého premiéra Andreja Babiša v kauze Čapí hnízdo. Informoval o tom v utorok server českého Deníku N s odvolaním sa na hovorcu štátneho zastupiteľstva (prokuratúry). Čítať ďalej
04 | 02 | 2020 | TASR

Hranice uzatvorené na dva roky? To snád' nie

Babiš sa tiež vrátil k slovám epidemiológa Romana Prymulu, ktorý predtým na ČT vyhlásil, že vycestovať možno ľudia nebudú môcť až dva roky. "Ja pevne dúfam, že takýto scenár nenastane. Ja sám som mal ísť na dovolenku, tú mi cestovka s hotelom presunuli o rok, takže samozrejme ten cestovný ruch je totálna paralýza," povedal Babiš.

Podľa neho je teraz načase sa sústrediť na turistický ruch v Čechách. "Možno vymyslieť nejaké programy, aby sme doplnili tú kapacitu u nás doma. Beskydy, Jeseníky, oprava kultúrnych pamiatok a tak ďalej..."

Podľa českého premiéra je potrebné investovať. "Máme krásnu krajinu, krásnu prírodu, teraz je príležitosť, aby ľudia zostali doma a míňali peniaze tu," doplnil. Na návrh ČSSD, že by štát ľuďom prispieval tisíc korún na dovolenku v Čechách, premiér bližšie nereagoval.

Česko zavádza inteligentnú karanténu. Inteligentné špehovanie nadchlo aj Európsku úniu, aktivisti však varujú pred jeho zneužitím
Česká republika spustila na južnej Morave skúšobný systém zameraný na sledovanie predošlého pohybu nakazených. Sledovania občanov pomocou elektronických dát chvália aj európski lídri. Aktivisti a odborníci sú však znepokojení. Čítať ďalej
01 | 04 | 2020 | Jaroslav Fabok