Ani druhá dodávka od štátu pre lekárov v Košickom samosprávnom kraji nie je dostatočná
03 | 04 | 2020 I TASR

Pre lekárov v Košickom kraji vyčlenila Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR ďalších 300.000 chirurgických rúšok, 8000 respirátorov, 100.000 rukavíc, 120 okuliarov a 600 ochranných oblekov. Informoval o tom v piatok Úrad Košického samosprávneho kraja (KSK).


Podľa predsedu KSK Rastislava Trnku však ani táto druhá dodávka zo štátnych hmotných rezerv nie je v takom množstve a kvalite, akú lekári v prvej línii potrebujú.

"Podľa písomnej informácie nám mali byť doručené respirátory typu FFP3, ktoré poskytujú maximálnu mieru ochrany pred škodlivými látkami vo vzduchu. Hneď na prvý pohľad nám však bolo jasné, že nejde o respirátory FFP3, čo neskôr potvrdili aj štátne hmotné rezervy. Máme podozrenie, že tieto 'respirátory' nedosahujú ani úroveň FFP2, preto sme ich dali na laboratórne testy, aby sme zistili, či majú napríklad strieborné vlákno a či sú certifikované," povedal ďalej Trnka.

Časť zásielky doručili vo štvrtok (2. 4.), na zvyšnú Úrad KSK ešte čaká. Po tom, ako budú doručené všetky ochranné pomôcky, kraj ich rozdistribuuje ambulantným lekárom. Dostanú ich všeobecní lekári pre dospelých, pediatri, pneumológovia, agentúry domácej ošetrovateľskej starostlivosti, lekárne a výdajne, ambulantné pohotovostné služby aj špecializované ambulancie.

Magistrát Bratislavy zverejnil tri scenáre možného dopadu koronavírusu na hlavné mesto
Magistrát Bratislavy zverejnil tri scenáre možného dopadu nákazy koronavírusom na hlavné mesto. V dnešnej tlačovej správe o tom informoval hovorca hlavného mesta Peter Bubla. Čítať ďalej
03 | 04 | 2020 | SITA


Košický kraj objednával ochranné pomôcky aj vo vlastnej réžii. "Keďže dodanie ochranných pomôcok prichádza pomaly, nemohli sme dlhšie čakať na pomoc štátu a rúška sme objednávali aj my. Snažili sme sa zabezpečiť 100.000 chirurgických rúšok, v priebehu tohto týždňa nám bolo zatiaľ doručených 42.500 kusov," dodal Trnka. Distribuované boli tým, ktorí sú najviac ohrození možnou nákazou.

SŠHR SR dodala kraju aj ochranné pomôcky pre zariadenia sociálnych služieb, ktoré budú subjektmi hospodárskej mobilizácie. Na Košický kraj dorazilo 3750 litrov dezinfekcie a takmer 25.000 ochranných pomôcok, z toho 16.400 chirurgických masiek, 8000 kusov chirurgických rukavíc, ale aj ochranné obleky a ochranné okuliare.

Medzi subjekty hospodárskej mobilizácie sa radí aj 13 zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti KSK. Okresné úrady majú určiť, ktoré zariadenia neverejných poskytovateľov budú medzi nich tiež patriť.

Každý človek, ktorý príde zo zahraničia, skončí v štátnej karanténe, informoval Klus
Každý človek, ktorý príde zo zahraničia, skončí v štátnej karanténe. Čítať ďalej
03 | 04 | 2020 | SITA