Trhy padajú a neznalí investori zbytočne riskujú. Ktorým investíciám je potrebné sa vyhnúť?
02 | 04 | 2020 I Jaroslav Fabok

Takzvané „zaručené výnosy“ z investovania do rôznych komodít nie vždy prinesú vytúžený zisk. Ktoré investície patria medzi rizikové?


Súčasný krízový stav spojený so šírením sa koronavírusu so sebou prináša výrazný pád cien aktív.  Netýkata sa to však iba akcií. Martin Mašát, analytik zo spoločnosti Partners, pre portál iDnes.czpíše o rôznych typoch investícií do komodít a rizikách s nimi spojenými.


Podľa Mašáta existuje hneď niekoľko investičných príležitostí, ktoré sú na tom horšie ako samotné akcie. Medzi ne napríklad patria investície do CFD (Certificate for Difference), rôzne certifikáty či grantové dlhopisy alebo bitcoin, ktorý však tak úplne investíciou nie je.


Pri CFD investor vsádza na rast cien akcie a to bez toho, aby ju kupoval. Funguje to tak, že investuje iba do niekoľkých percent nachádzajúcich sa okolo aktuálnej hodnoty konkrétnej akcie. Fungovalo by to možno v dobe, v ktorej ekonomika rastie. V súčasnosti, kedy trhy zaznamenávajú rekordné straty, je však trend opačný a investori spoliehajúci sa na CFD rýchlo padajú na nulu.


AKTUALIZOVANÉ: Európske trhy sa zrútili v dôsledku rozšírenia koronavírusu na celom kontinente
Európske trhy sa v piatok výrazne znížili, čím odignorovali všetky stimulačné kroky vlád, zatiaľ čo smrteľný koronavírus Covid-19 sa aj naďalej rozširuje. Informuje portál RT. Čítať ďalej
27 | 03 | 2020 | Marek Molnár

Medzi ďalšie nie príliš výnosné investície patria certifikáty naviazané na kôš akcií. V tomto prípade platí, že samotný výnos certifikátu je naviazaný na celý kôš akcií. V konečnom dôsledku ide o stávku na niekoľko akcií pričom stačí, aby sa jednej z týchto akcií nedarilo a investor môže stratiť nielen celý výnos ale aj samotnú počiatočnú investíciu.


Podobne sa neoplatí ani investícia do komodít a to vrátane zlata. Podľa Mašáta totiž neprinášajú žiadne dlhodobé výnosy. Skrýva sa za tým viacero negatívnych vstupov, medzi ktoré patrí napríklad skladovanie, prevoz, spracovanie, certifikácia konkrétnej komodity ale aj udalosti akými sú prírodné katastrofy, či zmeny v preferenciách ľudí. Investícia do komodít sa tak podľa neho rovná špekulácii.


V neposlednom rade Mašát neodporúča investovať ani do Bitcoinu či do iných kryptomien. Podľa neho ide v tom prípade o čistý hazard a následná strata nie je ničím výnimočným.


Zároveň odporúča vyhnúť sa každému zo spomínaných typov investícií. Hrozba straty všetkého totiž podľa Mašáta prevažuje nad potenciálnym minimálnym ziskom.


MIMORIADNE: Akciové trhy sa dnes prudko prepadli
Wall Street čelí ďalšiemu prudkému prepadnutiu, pretože stimulačné opatrenia vlád v reakcii na globálnu koronavírusovú krízu nedokázali zapôsobiť na investorov. Informuje portál RT. Čítať ďalej
18 | 03 | 2020 | Marek Molnár