12 najnebezpečnejších povrchov, z ktorých môžete dostať koronavírus
02 | 04 | 2020 I Marek Molnár

Dotknite sa jedného kontaminovaného povrchu a až sa nabudúce dotknete očí, nosa alebo úst, môžete sa nakaziť chorobou, s ktorou vaše telo nemusí vládať bojovať. Informuje portál Newsmax.


Podľa nedávnej štúdie uverejnenej na portáli MedRxIV.org môže nový koronavírus prežiť až 4 hodiny na medi. Môže to znieť ako dlhá doba, ale v porovnaní s prežitím na kartóne to je nič. Tam prežije až 24 hodín.

Vírus sa ešte viac cíti ako doma na plastoch a nehrdzavejúcej oceli. Dva povrchy, ktoré mnohí považujú za ľahko vyčistiteľné.

24 nepravdivých mýtov o koronavíruse!
Od vypuknutia koronavírusu je internet zaplavený nepravdivými informáciami o víruse. Zozbierali sme teda najrozšírenejšie mýty, ktoré sme našli a skúsime vysvetliť, prečo nie sú pravdivé. Čítať ďalej
01 | 04 | 2020 | Mário Martinka


Covid-19 môže na týchto povrchoch prežiť 2 až 3 dni. Teoreticky to znamená, že keby ste sa dotkli kľučky, ktorej sa infikovaná osoba dotkla pred 3 dňami, stále by ste mohli dostať vírus.

Ďalšia štúdia dospela k záveru, že vírus môže na niektorých povrchoch prežiť ešte dlhšie, a to až 9 dní. To pomáha vysvetliť neustále rady od zdravotníckych pracovníkov, že sa ľudia musia sociálne izolovať a umývať si ruky tak často, ako je to možné.

Úradníci v zdravotníctve vedia, že je nebezpečné prísť do kontaktu s kontaminovanými povrchmi. Z tohto dôvodu vydáva Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) usmernenie o tom, ako ich čistiť a dezinfikovať, najmä pre tých, ktorí sú doma v karanténe.

Noste rúška ďalej. Niektoré výroky WHO sú politicky motivované
Námestník českého ministra zdravotníctva a epidemiológ Roman Prymula nesúhlasí s pondelkovým vyjadrením Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), že nosenie rúšok v období šírenia nového koronavírusu nemá zmysel a neodporúča sa.... Čítať ďalej
01 | 04 | 2020 | TASR


Newsmax preskúmal najnebezpečnejšie povrchy, z ktorých môžete dostať koronavírus. Tu je 12, ktorým by ste sa za každú cenu mali vyhnúť:

1. Bankovky

Výskum ukázal, že sa patogény môžu schovávať v textúrovanom povrchu papierových peňazí celé dni. Aj keď sa nepotvrdil žiaden prípad Covid-19 spôsobený kontaminovanou bankovkou, hovorca Svetovej zdravotníckej organizácie uviedol: „Vieme, že peniaze dokážu zachytiť najrôznejšie baktérie a vírusy, preto odporúčame ľuďom, aby si po manipulácii s bankovkami umyli ruky a najideálnejšie, aby bankovky vôbec nepoužívali." To naznačuje, že najvhodnejšie je platiť pomocou „bezkontaktných platieb“.

2. Tlačidlá výťahu

Jedným z najviac nebezpečných povrchov sú plastové tlačidlá vo výťahu. Tvrdý plast, z ktorého sú tieto gombíky vyrobené, dokáže udržiavať aktívne bunky koronavírusu až 48 hodín. Lekárski úradníci radia ľudom, aby namiesto stlačenia tlačidla prstom, radšej použili hánku.

Ktoré profesie odolajú koronavírusu
Aké povolania sú ohrozené a ktoré sa naopak stanú žiadané. Zisťovala Komsomolská pravda. Čítať ďalej
02 | 04 | 2020 | Preklad: Redakcia HD


3. Sprchové závesy v kúpeľni

Sú tak špinavé, že sa po ich dotyku budete chcieť znova osprchovať, čo je samo osebe kontraproduktívne. Štúdia z portálu SafeHome.org zistila, že koncentrácia baktérií na sprchových závesoch je vyššia ako na toaletných doskách. Štúdia tiež poukazuje na to, že na závesoch sa nachádza až 16,2 milióna „jednotiek tvoriacich baktérie“ a ďalších 15,9 milióna je na sprchových podlahách. Toaletné dosky v porovnaní obsahujú iba 235 000 jednotiek.

4. Pulty z nehrdzavejúcej ocele

Pulty z nehrdzavejúcej ocele na verejných miestach vyzerajú čisto, ale pozor! Pokiaľ nie je oceľový povrch vyčistený silným dezinfekčným prostriedkom niekoľkokrát denne, existuje veľká šanca, že sa tam skrýva vírus alebo iný patogén. Vedci sa domnievajú, že koronavírus môže žiť na oceľovom povrchu až tri dni. Ak musíte prísť do kontaktu s oceľou, tak navrhujeme, aby ste si so sebou zobrali vlastné dezinfekčné utierky.

USA kúpili od Číny rúška, ktoré si objednalo Francúzsko
USA si kúpili lietadlo plné rúšok od Číny práve v čase, keď sa dodávka nevyhnutného ochranného výstroja chystala vyraziť do Francúzska, vyhlásil vedúci francúzskeho regiónu pre portál RT. Čítať ďalej
02 | 04 | 2020 | Marek Molnár


5. Drezy

Drezy sa zdajú byť neškodné, pretože sú to miesta, kde sú umývajú riady. Avšak špinavé riady sa často umývajú až potom, čo ich necháme niekoľko hodín odmočiť. Ktokoľvek, kto sa dotkne kontaminovaného riadu alebo oblasti umývadla, ktoré bolo v kontakte s infikovaným, môže byť vystavený vírusu. Preto je najlepšou metódou umyť riad hneď potom, čo dokonzumujete jedlo.

6. Kľučky

Znie to ako jasná vec, avšak keď sa niekam ponáhľate, ľahko sa môže stať, že sa nechtiac dotknete kľučky, ktorej sa za deň dotklo niekoľko stoviek ľudí. Vždy používajte na otvorenie dverí čisté vreckovky, pričom ich nezabudnite okamžite zlikvidovať. Vo vašej domácnosti tieto kľučky dezinfikujte pravidelne.

7. Pevná telefónna linka

Možno je pravda, že pevné linky sú minulosťou, ale stále sa používajú na mnohých často navštevovaných miestach, ako sú hotelové haly a pulty zákazníckeho servisu. Ak nemáte na výber a musíte si z nej zavolať, utrite si ju dezinfekčným prostriedkom - najmä ak sa nachádza na verejnom mieste. Pamätajte, že ak tak neurobíte, ďalšie volanie, ktoré uskutočníte, môže byť práve vášmu lekárovi.

Putin udeľuje vláde právomoc na vyhlásenie núdzového stavu v boji proti Covid-19
Ruský prezident Vladimir Putin podpísal zákon, ktorý umožňuje vláde vyhlásiť celoštátny stav núdze, ak by súčasné úsilie nestačilo na udržanie Covid-19 pod kontrolou. Informuje portál RT. Čítať ďalej
02 | 04 | 2020 | Marek Molnár


8. Kancelárske potreby

To, že veríte svojim spolupracovníkom, ešte neznamená, že by ste mali zabudnúť na bezpečnostné opatrenia. Tlačidlá na kopírovacom stroji, kávovare a na úchytke chladničky vašej spoločnosti by mohli hostiť koronavírus. Pri vstupe do kancelárskych priestorov sa nedotýkajte takých vecí ako je, vypínač svetla, kľučka dverí, vodný chladič, tlačidlá na tlačiarni atď. Je dobré používať zdravý rozum a nedotýkať sa vecí, ktoré všetci spolupracovníci spolu zdieľajú.

9. Kuchynské špongie

Máme tendenciu ich považovať za bezpečné, pretože ich používame na čistenie iných povrchov, ako sú špinavé hrnce a panvice. Ukazuje sa však, že porézny povrch, ktorý je neustále vlhký, je výborným miestom pre mikroskopické organizmy. Nemecká štúdia z univerzity Furtwangen v roku 2017 v skutočnosti dospela k záveru, že medzi 14 rôznymi hubami, ktoré boli predmetom výskumu, sa do nich pohodlne usadilo 362 rôznych bakteriálnych druhov.

10. Kartónové krabice

Hoci sa kartón javí ako jeden z najmenej podozrivých povrchov, jeho pórovitá vlastnosť z neho robí najlepšieho hostiteľa vírusu. Podľa vedcov môže koronavírus žiť na kartóne až 24 hodín. Vždy, keď je to možné, používajte rukavice a dezinfekčné prostriedky na ruky a nepredpokladajte, že starej spoľahlivej lepenke môžete dôverovať, pretože nemôžete.

Čínske bezpečnostné opatrenia zrejme zabránili až 700000 novým prípadom Covid-19
Čínske rozhodnutie uzavrieť mesto Wu-chan, ktoré je považované za epicentrum vzniku Covid-19, zrejme zabránilo rozšíreniu na viac ako 700 000 nových prípadov, uviedli vedci. Informuje portál France24. Čítať ďalej
01 | 04 | 2020 | Marek Molnár


11. Toalety

Pri používaní verejných toaletných zariadení musíte byť extra opatrný. Na vyčistenie všetkých tvrdých povrchov, použite čisté papierové utierky alebo dezinfekčné prostriedky a potom si ruky umývajte ruky aspoň 20 sekúnd. Taktiež sa pokúste na spláchnutie použiť niečo iné ako ruky. Ak musíte tiež zapnúť svetlo, použite utierku. Hlavne neotvárajte dvere rukou, pretože všetko čistenie bolo potom zbytočné.

12. Mince

Nie, mince neobsahujú toľko patogénov ako papierové peniaze, stále sú však nebezpečné. Štúdie naznačujú, že kovové peniaze môžu niesť koronavírusové baktérie dlhšie ako štyri hodiny - najmä meď. Väčšina vašich mincí pravdepodobne pochádza z maloobchodných prevádzok. Kto vie, odkiaľ tieto peniaze pochádzajú?

Španielsko má viac ako 100 000 prípadov nákazy Covid-19. Už piaty deň po sebe zomrelo viac ako 800 ľudí denne
Španielske úrady potvrdili, že celkový počet nakazených koronavírusom prekročil 100 000, zatiaľ čo denný počet obetí dosiahol piaty deň po sebe viac ako 800 úmrtí. Informuje portál RT. Čítať ďalej
01 | 04 | 2020 | Marek Molnár