Zdravotnícki pracovníci s ochorením COVID-19 dostanú 100-percentnú PN
01 | 04 | 2020 I TASR

Zdravotnícki pracovníci, ktorí pri výkone svojho povolania ochorejú na nový koronavírus, by mali dostať 100-percentne preplatenú práceneschopnosť (PN). Po rokovaní mimoriadneho Výboru Národnej rady (NR) SR pre zdravotníctvo o tom informovala jeho predsedníčka Jana Cigániková (SaS).


Pôvodný návrh podľa Cigánikovej spočíval v tom, aby všetci zdravotnícki pracovníci dostali stopercentne preplatenú PN, čo by ich však podľa jej slov motivovalo nejsť do práce.

"Návrh sa upravil tak, že by dostali 100-percentnú PN iba zdravotníci, ktorí budú pozitívne testovaní na COVID-19. Myslím, že to je úplne férové, keďže oni ešte dodnes nemajú možno ochranné prostriedky, ktoré by potrebovali, pretože s tým štát v minulosti nerátal," komentovala.

Šéfka zdravotníckeho výboru tiež doplnila, že v stredu mali prísť na vyššie územné celky (VÚC) aj ochranné zdravotnícke pomôcky, ktoré majú byť okamžite rozdistribuované medzi ambulancie. "Lekári by mali kontaktovať VÚC, ktoré tú zásobu nejako doručia," povedala.

Súd zrušil aprílový termín pojednávania o kontroverzných šekoch Mariana Kotlebu
Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku zrušil aprílový termín hlavného pojednávania v kauze kontroverzných šekov predsedu opozičnej ĽSNS Mariana Kotlebu. TASR o tom informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjaková. Čítať ďalej
01 | 04 | 2020 | TASR


Cigániková tiež uviedla, že sa v súčasnosti pripravuje databáza, do ktorej by členovia zdravotníckeho výboru mali prístup. V nej by malo byť uvedené, koľko ochranných pomôcok a dezinfekčných prostriedkov konkrétne zdravotnícke zariadenie má a koľko potrebuje.

Členovia zdravotníckeho výboru by tak mohli vykonávať kontrolnú činnosť, aby boli tieto prostriedky spravodlivo prerozdelené. Rovnako avizovala, že na správe štátnych hmotných rezerv sa v súčasnosti nachádza 42.000 ochranných pomôcok.

Premiér stále uvažuje pre koronakrízu nad možným blackoutom na Slovensku
Premiér Igor Matovič stále uvažuje pre koronakrízu nad možným blackoutom na Slovensku. Ako uviedol v stredu na tlačovej konferencii, prísnymi nariadeniami sa podarilo znížiť mobilitu na Slovensku o 70 %. Blackoutom by sa mohla znížiť o 90 %.... Čítať ďalej
01 | 04 | 2020 | SITA/TASR


Ďalšie by mali pribudnúť v sobotu (4. 4.). Výbor schválil aj spoluprácu s distribútormi súkromných spoločností, ktorí by sa tak mohli zapojiť do tohto systému.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) zasa ľudí vyzval, aby boli solidárni. Verí, že krízu sa podarí prekonať. Tiež komentoval "vypnutie" krajiny, ktoré riešila vláda SR ešte počas utorka (31. 3.).

Takémuto rozhodnutiu však podľa jeho slov má predchádzať dôkladná odborná analýza. "Či je reálne toto dosiahnuť, neviem povedať," komentoval.

V utorok pribudlo 37 prípadov, počet pozitívnych pacientov tak dosiahol 400
V utorok pribudlo na Slovensku 37 prípadov ochorenia Covid-19. Na tlačovej konferencii o tom informoval predseda vlády SR Igor Matovič. Čítať ďalej
01 | 04 | 2020 | SITA