Taliani začínajú byť zúfalí a volajú po revolúcii. Niekde sa ozýva už aj mafia
01 | 04 | 2020 I Natália Sollárová

Uzatvorenie krajiny trvá už štvrtý týždeň a situácia sa zatiaľ nezlepšuje.


Kým na severe stále bojujú s vysokým počtom nakazených i obetí, juh sa dostáva do existenčných problémov. Ľuďom začína dochádzať trpezlivosť a peniaze.

Na situáciu upozornili zahraničné médiá, predovšetkým Sky News a správy sa šíria aj prostredníctvom sociálnych sietí. Napríklad express.co.uk uvádza, že Taliansko upadá do chaosu, miestni obyvatelia sú nepokojní a začínajú volať po revolúcii. Niektorí kvôli nedostatku potravín organizujú nájazdy na supermarkety.

Virálnym sa stalo video, v ktorom sa otec obracia na premiéra a upozorňuje, že sú na hranici svojich možností. Jeho dcéra a ďalšie deti podľa neho už za niekoľko dní nebudú môcť jesť ani kúsok chleba. Zároveň vládu uistil, že to oľutuje, pretože bude revolúcia.



Ďalšie video uverejnené na spravodajskom portály idnes.cz zachytáva zúfalého muža, ktorý sa pokúša dobiť do zatvorenej budovy banky. Polícia sa mu snaží dohovoriť, ale on im aj so svojou matkou vysvetľuje, že nemajú žiadne peniaze. Dôchodok jeho matky mal byť ich jediným príjmom, nemajú sa však k nemu ako dostať. Nakoniec obidvom dáva nejaké peniaze neznámy muž na ulici.

EÚ nechala Taliansko napospas pandémii „samé a bez pomoci“. Krajina sa musela obrátiť na pomoc od Ruska a Číny
Reakcia EÚ na masívne vypuknutie koronavírusu v Taliansku bola do značnej miery „neprimeraná“ a preto začalo Taliansko hľadať pomoc u iných krajín vrátane Ruska a Číny, informuje portál RT, ktorý cituje slová bývalého talianskeho ministra... Čítať ďalej
26 | 03 | 2020 | Timotej Dudka


Na Sicílii musela v posledných dňoch zasahovať polícia voči ľuďom, ktorých núdza donútila kradnúť potraviny. Sky News informovali, že sa začali o prepadoch dohovárať cez sociálne siete. Iní chodia prosiť pred obchody a pýtajú peniaze od ľudí, ktorí z nich vychádzajú.

Starosta Palerma Leoluca Orlando uviedol, že sicílske mesto musí čeliť aj zločineckým gangom, ktoré podnecujú násilie. Podľa neho chcú zločinci zneužiť situáciu a destabilizovať systém. „Čím viac času ubieha, tým viac prostriedkov je vyčerpaných. Tá trocha úspor, ktorú ľudia majú, rýchlo ubúda. Čoskoro prepuknú spoločensko-ekonomické problémy.“



Premiér Guiseppe Conte v sobotu oznámil, že bude vyčlenený mimoriadny finančný balík v hodnote viac ako 4,3 miliardy eur. Z neho by pre potreby obyvateľov mali okamžite čerpať starostovia. Ďalších 400 miliónov poskytnú na vytvorenie špeciálneho fondu pre „ľudí, ktorí nemajú peniaze na zabezpečenie potrebných nákupov“. Talianska vláda doteraz schválila opatrenia na podporu ekonomiky vo výške viac ako 25 miliárd eur a túto sumu bude ešte navyšovať.

Problémom však môže byť, že niektorí zamestnanci nie sú nikde oficiálne zaregistrovaní, pretože dostávali peniaze „na ruku“. To znamená, že nemusia mať ani nárok na podporu zo strany štátu. Podľa Sky News je veľká časť talianskej ekonomiky založená na hotovosti, predovšetkým v menej priemyselne rozvinutej časti krajiny. Čím viac na juh, tým vyššia miera nezamestnanosti a núdza.

Taliansko drasticky zvýšilo pokuty za porušenie karantény
Rím sa rozhodol 15-násobne zvýšiť pokutu pre ľudí, ktorí sa rozhodli nedodržiavať karanténu. Ide o zúfalú snahu potlačiť prepuknutie smrtiaceho koronavírusu, ktorý už v Taliansku zabil najviac ľudí na svete. Informuje portál RT. Čítať ďalej
25 | 03 | 2020 | Marek Molnár