Svetoví lídri sa majú zodpovedať za pandémiu
01 | 04 | 2020 I Mário Martinka

Prepuknutie COVID-19 je problémom každého z nás avšak krajiny zatiaľ nespolupracujú na prekonaní tejto náročnej krízy. Medzinárodné spoločenstvo sa dostalo do stavu núdze, do stavu na ktorý sa mohlo pripravovať roky


Olga Jonas pracovala ako ekonomická poradkyňa vo Svetovej banke v čase keď sa stovky zamestnancov zameriavali na globálne hrozby spojené so zmenou podnebia. V tom istom období iba hŕstka ľudí sledovala riziká spojené s pandémiami. Jonas bola jedným z nich, píše scmp.com

Strávila sedem rokov ( 2006 - 2013 ) na pozícií koordinácie reakcie na globálne hrozby vtáčích a pandemických chrípok. Podľa správy, ktorú napísala pre Medzinárodný menový fond v roku 2014, získanie pozornosti verejnosti bol boj s veternými mlynmi.

„Hoci nedávna správa Svetovej banky označila pandémie za jedno z troch hlavných globálnych rizík - spolu s klimatickými zmenami a finančnými krízami - väčšina oficiálnych diskusií, správ a komunikácií si vôbec nevšíma rizika pandémie,“ píše v tom čase o tvorbe globálnej politiky.

Odvtedy sa veľa nezmenilo čo sa týka prípravy krajín na chorobu ako Covid-19, ktorá teraz udržiava tisíce ľudí v karanténe.

„Len veľmi málo sa urobilo s cieľom pomôcť krajinám zlepšiť ich pripravenosť, a to je absolútne nevyhnutné a bolo to v každej správe po každej pandémii, ale nikto sa nebral na zodpovednosť,“ povedala Jonas, ktorá je teraz vyšším spolupracovníkom Harvardského globálneho inštitútu verejného zdravia v Spojených štátoch po 33-ročnej kariére vo Svetovej banke. "Takže náklady sú teraz omnoho vyššie, ako by bolo potrebné."

Tieto náklady zahŕňajú viac ako 37 000 mŕtvych, vytrácanie kombinovanej hodnoty 7,7 bilióna USD na svetových finančných trhoch za jeden týždeň v marci, vypitvanie biznisu a obchodu a samozrejme za stratu miliónov pracovných miest.

Koronavírus vyvolal vojnu tajných služieb (Jevgenij Krutikov)
Komentár Jevgenija Krutikova (Pohľad) Čítať ďalej
01 | 04 | 2020 | Preklad: Redakcia HD


To je všetko dielo predtým neznámeho koronavírusu, ktorý sa rozšíril do celého sveta za tri mesiace. A biológovia varujú, že existuje oveľa viac nebezpečenstiev, odkiaľ toto prišlo.

Jonas nebola jediná, ktorá upozorňovala na hrozbu pandémie. Svetová zdravotnícka organizácia a zdravotnícke orgány poukazujú na riziko zásahu do biotopov voľne žijúcich živočíchov, ktoré sú hostiteľmi mnohých vírusov, ktoré môžu prejsť na človeka.

Ďalším faktorom sú tisíce medzinárodných leteckých trás, ktoré prechádzajú svetom a vytvárajú rýchle prenosové cesty pre patogény. Zlá príprava na túto pandémiu sa odrazila v nedostatku dodávok, vybavenia a liečby vo väčšine krajín, v ktorých sa Covid-19 objavil, čo vedie k tomu, že zdravotnícky personál v prvej línii je náchylný na infekcie. Varovania WHO pre ostatné krajiny, aby sa pripravili na epidémiu, sa do značnej miery ignorovali, pretože Čína prevzala počiatočný nápor krízy na seba.

V momente keď sa dve globálne mocnosti stavali do pozície vodcovstva planéty, tieto dve najväčšie svetové ekonomiky vstúpili do pandémie na pozadí dlhotrvajúcej obchodnej vojny a koronavírus ich vzťahy iba zhoršil.

Pandémie by mali spojiť krajiny, aby viac spolupracovali a cooperovali, povedal Yanzhong Huang, vedúci oddelenia pre globálne zdravie v think-tanku Rady pre zahraničné vzťahy so sídlom v USA. "Zdá sa však, že to v prípade prepuknutia koronavírusu tak nefunguje " uviedol.

Je to tu! Bývalý britský premiér chce „Svetovú vládu“ (Dmitrij Sedov)
Komentár Dmitrija Sedova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
31 | 03 | 2020 | Preklad: Redakcia HD


„Namiesto toho, aby sme spolupracovali a prejavovali navzájom súcit, sme ukazovali prstom, bojovali slovami, vyhnali novinárov a šírili konšpiračné teórie. Nemyslím si, že by pomohlo oživiť bilaterálne vzťahy, keď svet vzhliada práve k nim v čase krízy. “
Pandemická éra

Svet poltiky pred Covid 19 bol charakterizovaný populizmom a centralizované orgány sa považovali za súčasť problému. Po Covid-19 sa vlády a iné skupiny zaujímajú, ako vyvinúť medzinárodnú, jednotnú reakciu na to, čo špecialista na choroby Peter Daszak nazýva pandemickou érou.

"Vírusy nerobia politické rozdiely, len sa dostanú von a napádajú nás všetkých, infikujú nás všetkých, nestarajú sa o to, ktorý pas máte, všetci sme v ohrození," uviedol Daszak, ekológ chorôb a prezident neziskovej aliancie EcoHealth založenej v New Yorku. "A ak nebudeme spolupracovať, nebudeme sa môcť brániť."

Daszak, ktorý skúmal netopierové koronavírusy v Číne a juhovýchodnej Ázii už 15 rokov informoval WHO o objavujúcich sa infekčných chorobách pričom uviedol, že u zvierat existuje potenciálne stovka tisíc neobjavených vírusov, ktoré by mohli spôsobiť choroby u ľudí.

Uviedol, že došlo k „exponenciálnemu rastu nových objavujúcich sa vírusov“ ako chorôb, ktoré predstavujú riziko pre ľudí.

„Koronavírusy majú jednoznačne schopnosť preskočiť hranice druhov a prispôsobiť sa novým hostiteľom, takže je ľahké predpovedať, že v budúcnosti sa ich objaví viac,“ Zhang Yongzhen z Šanghajského klinického centra verejného zdravia a Školy vied o živote na Fudan University a Edward Holmes z University of Sydney napísali výskumnú správu uverejnenú v časopise Cell vo štvrtok.

Prečo sa vytratili sedliaci?
Krátke zamyslenie nad situáciou v spoločnosti, ktoré bolo zverejnené na facebookovom profile Rodová škola Turiec ponúka iný pohľad na súčasné dianie. Prinášame Vám znenie ich statusu o sedliakoch. Čítať ďalej
01 | 04 | 2020 | Peter Bachan


Rada pre monitorovanie globálnej pripravenosti, vydala svoju prvú správu, v ktorej varovala pred zvyšujúcim sa rizikom pandémie len niekoľko mesiacov pred prepuknutím choroby Covid-19 v Číne na konci roku 2019. Bola to výzva do zbraní proti pandemickým hrozbám a bola adresovaná organizáciám G7, G20, G77, OSN, darcom, multilaterálnym inštitúciám, rozvojovým bankám a všetkým krajinám. Orgán, ktorý podporuje WHO a Svetová banka, uviedol, že našiel množstvo nedostatkov v národných a medzinárodných prípravách na pandémiu.

V správe sa uvádza, že pandemickému mechanizmu núdzového financovania Svetovej banky chýbala nevyhnutná flexibilita a núdzový fond WHO sa vyčerpal po poslednom významnom ohnisku eboly, ktorý sa začal v roku 2018. V správe sa tiež uvádza, že väčšina krajín nedodržala medzinárodné zdravotné predpisy WHO týkajúce sa ochrany pred prepuknutím choroby.

„Mnohé z odporúčaní [vydaných po minulých epidémiách] boli zle implementované alebo vôbec neboli implementované a pretrvávajú vážne medzery,“ napísali spolupredsedovia predstavenstva - bývalý generálny riaditeľ WHO Gro Harlem Brundtland a Elhadj As Sy, generálny tajomník Medzinárodnej federácie spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca.

Svet nebol pripravený na hrozbu „rýchlo sa pohybujúcej, vysoko smrtiacej pandémie respiračného patogénu“, ktorý by mohol zabiť 50 až 80 miliónov ľudí a vymazať 5 percent svetovej ekonomiky.

Autori zistili, že Svetová zdravotnícka organizácia ( WHO ) mala na roky 2020 - 2021 rozpočet 4,8 miliardy dolárov, pričom 80 percent z toho tvorilo dobrovoľné financovanie a väčšina z toho bola viazaná na konkrétne projekty. Projekt prípravy na pandémiu chrípky mal podľa internetovej stránky WHO iba dvojročný rozpočet vo výške 39 miliónov USD.

Pandémia španielskej chrípky z roku 1918. Dá sa porovnať s rokom 2020 ?
Choroba - niekedy ukončí vládu dôležitého monarchu, inokedy zasa zastaví vojenské ťaženie. Avšak každých niekoľko storočí sa vyskytne obrovské prepuknutie choroby, ktoré ovplyvní všetkých - pandémia. Čítať ďalej
30 | 03 | 2020 | Mário Martinka


„WHO je dobre predstavená a pravdepodobne dostatočne financovaná, aby poskytla krajinám pokyny, ako očkovať, uprednostňovať lieky, poskytovať rady v súvislosti so školením zdravotníckych pracovníkov atď.,“ Uviedla Antoine Flahault, riaditeľka Inštitútu globálneho zdravia na univerzite v Ženeve.

„Ale ak od nich očakávate, že pôjdu na všetky tieto nové ohniská a núdzové situácie a poskytnú zdravotnícky personál a ventilátory, potrebujete oveľa viac financovanú agentúru, nie agentúru, ktorá dostáva rozpočet veľkej univerzitnej nemocnice v západnom svete. "
Čas zvýšiť výkon

Jonas, bývalá ekonomická radkyňa Svetovej banky, ktorý sa špecializuje na financovanie zdravotnej starostlivosti, uviedla, že na zvládnutie pandemickej výzvy sú potrebné prísnejšie základné normy a že by mohli byť spojené s finančnou pomocou.

Aj banky by mohli kontrolovať, či majú krajiny zavedené primerané systémy na zisťovanie objavujúcich sa chorôb a na ich zachytenie skôr, ako začnú globálne pôsobiť. „Je to dokonale uskutočniteľné,“ povedala, ale pri kontrola pripravenosti to bola práve „nikoho práca“.

Výskumník infekčných chorôb Daszak uviedol, že v každej krajine je potrebná inovácia, aby sa zabránilo epidémiám, pretože prepuknutia sa už nespomaľujú vďaka vzdialenostiam.

"Choroby, ktoré nikdy v našej histórii neunikli na túto úroveň, náhle unikajú a stávajú sa medzinárodnými udalosťami," uviedol. "Žiadame lacnejšie ... cestovanie leteckou dopravou a používame ju veľa a bez ohľadu na to, na aké vzdialenosti. [Nová vírusová infekcia] je vždy len jeden deň ďaleko od New Yorku, Londýna, Moskvy."

„Individuálna kapacita každej krajiny nikdy nebude stačiť na boj proti hrozbám na úrovni druhov, ako sú ohniská chorôb a zmena klímy,“ uviedol Khor, lekár z Malajzie a svetový špecialista v oblasti verejného zdravia.

„Na boj proti týmto trendom je potrebná globálna spolupráca, a hoci existuje pokušenie podľahnúť nacionalizmu, krajiny musia byť pripravené vzdať sa primeraného množstva svojej suverenity, aby sa zachránili.“

V spoločnom vyhlásení po 90-minútovom telefonovaní, svetoví lídri vrátane prezidenta USA Donalda Trumpa a čínskeho prezidenta Xi Jinpinga vyjadrili obavy z rizík pre zaostalé krajiny v Afrike a ďalších častiach sveta a zaviazali sa posilniť koordináciu a uľahčiť tok životne dôležitých zdravotníckych potrieb cez hranice.

Lídri sa tiež zaviazali k štátnym výdavkom vo výške 5 biliónov dolárov a iným hospodárskym opatreniam na zmiernenie ničivého hospodárskeho vplyvu koronavírusu a „robia všetko, čo je potrebné na prekonanie pandémie“.

História pandémií
Dokonca aj v modernej ére sú vypuknutia chorôb takmer konštantné, aj keď nie každá choroba dosahuje pandemickú úroveň. Táto vizualizácia načrtáva niektoré najsmrteľnejšie pandémie histórie, od Antoninovského moru až po... Čítať ďalej
23 | 03 | 2020 | Mário Martinka


Napriek vznešeným prísľubom analytici tvrdia, že boj proti tejto chorobe môže do značnej miery závisieť od spolupráce medzi USA a Čínou - tejto spolupráce je zatiaľ vážny nedostatok.

Trump rozzúril Peking tým, že označil túto chorobu za „čínsky vírus“, zatiaľ čo hovorca čínskeho ministerstva zahraničia naznačil, že americká armáda mohla priniesť koronavírus do centrálneho čínskeho mesta Wu-chan, kde bola prvýkrát odhalená v decembri. Trump prestal používať toto označenie choroby na stretnutí G20.

Zhu Feng, odborník na medzinárodné záležitosti na Nanjingskej univerzite, uviedol, že svet vyzerá tak, že nemá vodcov. Mocnosti musia nájsť spôsoby, ako znížiť napätie a obnoviť dôveru. Treba pracovať na spoločných riešeniach. "Obidve strany zlepšili svoju rétoriku a spolitizovali svoje reakcie na ohnisko koronavírusu," uviedol.

Chen Xi, odborný asistent na Yale School of Public Health, povedal, že koronavírus bol záťažovým testom, ktorý odhalil nedostatky vo všetkých krajinách vrátane Číny a USA. „Detské hry medzi Čínou a USA sú veľmi nešťastné. Nemyslím si, že by niektorá krajina mohla vyhrať túto bitku bez toho, aby si vyžiadala pomoc od ostatných, “povedal. „Medzi najdôležitejšie ponaučenia, ktoré si z tejto pandémie môžeme vziať, patrí podstatné zvýšenie transparentnosti a globálna koordinácia.“

„Skutočnosťou je, že neexistuje globálna správa vecí verejných, všetky naše multilaterálne mechanizmy sú iba také silné, ako súčet toho, čo sú jednotlivé krajiny ochotné urobiť,“ povedal Roland Rajah, riaditeľ programu medzinárodného hospodárstva Lowy Institute v Austrálii. „Tieto mechanizmy existujú, ale otázkou je, či ich krajiny použijú ako prostriedok koordinácie, a dnes to nevidíme.“

Medzinárodné inštitúcie sa v posledných rokoch objavili aj ako bojisko pre konkurenciu medzi USA a Čínou, pričom Washington a jeho spojenci vyjadrujú obavy z rastúcej sily Pekingu v najdôležitejších multilaterálnych organizáciách, ako sú WHO, Svetová banka a OSN.

Ich intenzívne hašterenie vyvolalo nedôveru, narušilo ich dôveryhodnosť a sťažilo mnohostrannú spoluprácu, uviedli analytici. Rajah povedal, že vzostup populizmu, nacionalizmu a protekcionizmu sa zmiešal s geopolitikou medzi hlavnými mocnosťami s cieľom „vytvoriť nebezpečný kokteil“, čím na svetovej scéne zanechal vodcovské vákuum.

„Veľké riziko spojené pre rozvíjajúci sa a rozvojový svet  je práve nedostatok medzinárodnej koordinácie ,“ uviedol. To vrhá bremeno na medzinárodné finančné organizácie. „Ak nedokážu "zvýšiť výkon", keď ich tieto krajiny skutočne potrebujú, potom budú existovať vážne otázky o ich legitimite.“

Čo nám vírus vzal a čo dal
Zdroj: Webnoviny / Autor: Ján Baránek Čítať ďalej
21 | 03 | 2020 | Prevzatý článok / SITA