Približne 1800 ambulancií zostalo bez zmluvy so zdravotnou poisťovňou Dôvera
01 | 04 | 2020 I TASR

Približne 1800 ambulancií zostalo od stredy bez zmluvy so súkromnou zdravotnou poisťovňou Dôvera. Takmer polovica sú špecialisti. Uviedla to výkonná riaditeľka Zväzu ambulantných poskytovateľov (ZAP) Zuzana Dolinková s tým, že jej poistencom tak starostlivosť nebude hradená z verejného zdravotného poistenia.


"Považujeme za maximálne nezodpovedné, ak za súčasného krízového  stavu niekto podpíše zmluvné podmienky platné pre neštandardné obdobie fungovania ambulantnej zdravotnej starostlivosti bez akejkoľvek relevantnej analýzy," povedala Dolinková.

ZAP žiada, aby financovanie ambulancií bolo na úrovni 100 percent priemerných mesačných platieb za rok 2019. Poisťovne podľa ZAP-u navrhujú platiť 70 až 75 percent paušálu. "Ambulancie z týchto peňazí neprežijú a budú zavreté," podotkol člen Správne rady ZAP Martin Gažo.

Premiér stále uvažuje pre koronakrízu nad možným blackoutom na Slovensku
Premiér Igor Matovič stále uvažuje pre koronakrízu nad možným blackoutom na Slovensku. Ako uviedol v stredu na tlačovej konferencii, prísnymi nariadeniami sa podarilo znížiť mobilitu na Slovensku o 70 %. Blackoutom by sa mohla znížiť o 90 %.... Čítať ďalej
01 | 04 | 2020 | SITA/TASR


Požiadavka zväzu podľa Dolinkovej zodpovedá výdavkom zdravotných poisťovní len na úrovni 90 percent, ktoré pôvodne plánovali finančné prostriedky na zdravotnú starostlivosť na rok 2020.

"Akýkoľvek iný návrh financovania ambulantného sektora, ktorý by zodpovedal úhradám vo výške 100-percentných priemerných mesačných platieb za rok 2019 a smeroval by k tvorbe zisku, považujeme v aktuálnej mimoriadnej situácii za neprípustný," poznamenala Dolinková.

Premiér nemá problém s tým, aby školské jedálne varili stravu a rozvážali ju
Premiér Igor Matovič (OĽaNO) nemá problém s tým, aby sa v školských jedálňach varilo a strava sa neskôr roznášala seniorom. Avšak na druhej strane nesúhlasí s tým, aby dôchodcovia alebo študenti do nich chodili. Uviedol to v stredu počas tlačovej... Čítať ďalej
01 | 04 | 2020 | TASR


Rovnaké požiadavky boli predložené aj Union zdravotnej poisťovni a ZAP čaká na jej stanovisko. ZAP sa nedohodla ani so štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP). Dolinková poznamenala, že aj v tomto prípade sú podmienky neakceptovateľné.

Od stredy platia vo VšZP rovnaké podmienky ako platili do 31. marca. Plynie totiž dvojmesačné dohodovacie konanie zmluvných a cenových podmienok, priblížila Dolinková.

Poslanci stále nepodpísali koaličnú dohodu
Ani jeden poslanec Národnej rady (NR) SR ešte nepodpísal koaličnú dohodu. V stredu to povedal premiér Igor Matovič (OĽaNO), ktorý po podpise dohody koaličnými partnermi avizoval, že by chcel, aby sa k podpisu pridali aj koaliční poslanci.... Čítať ďalej
01 | 04 | 2020 | TASR