Premiér nemá problém s tým, aby školské jedálne varili stravu a rozvážali ju
01 | 04 | 2020 I TASR

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) nemá problém s tým, aby sa v školských jedálňach varilo a strava sa neskôr roznášala seniorom. Avšak na druhej strane nesúhlasí s tým, aby dôchodcovia alebo študenti do nich chodili. Uviedol to v stredu počas tlačovej konferencie.


Matovič poznamenal, že ho mrzí "osobná iniciatíva" ministra školstva, vedy, výskumu a športu Branislava Gröhlinga (SaS), že by bez toho, aby informoval ústredný krízový štáb, komunikoval v tejto veci len s hlavným hygienikom.

"Patrí to na ústredný krízový štáb, je to zásadné rozhodnutie. Nebudem súhlasiť s tým, aby študenti alebo dôchodcovia chodili do nejakej školskej jedálne. Zároveň nemám problém s tým, že bude školská jedáleň, podobne ako iné reštaurácie, variť stravu a budú ju rozvážať dôchodcom," povedal.

Zamestnávateľ môže vedieť, že sa zamestnanec nakazil koronavírusom. GDPR ustupuje do úzadia
Zatiaľ čo za normálnych okolností by sa zamestnávateľ nemal dozvedieť o konkrétnej diagnóze zamestnanca, v súčasnej situácii platí, že o nakazených koronavírusom by vedieť mal. Čítať ďalej
01 | 04 | 2020 | Jaroslav Fabok


"Bol som ubezpečený, že rozhodnutie hlavného hygienika bude, že školské jedálne môžu variť tak isto ako ostatné reštaurácie," povedal Matovič. Poznamenal však, že v mnohých školských jedálňach pracujú ženy vyššieho veku, čo je zároveň riziková skupina. "Verím, že sa to urobí len tam, kde to bude nevyhnutné," uviedol Matovič.

Minister školstva v utorok (31. 3.) na sociálnej sieti informoval, že do školských jedální nebudú chodiť seniori a žiaci spolu a nebudú tam spolu sedieť a jesť. "Jedlo sa bude vydávať a roznášať pre tých, ktorí si ho nedokážu zabezpečiť sami," poznamenal.

Školské jedálne budú môcť vydávať stravu, avšak za prísnych hygienických a bezpečnostných podmienok. Samotné samosprávy budú môcť rozhodnúť, či školské jedálne otvoria, a to na základe toho, či dokážu splniť podmienky, ktoré určí hlavný hygienik.

Premiér sa vzdá platu. Peniaze venuje fondu pomoci, ktorý má pomôcť ľuďom v núdzi
Premiér Igor Matovič (OĽaNO) sa v súvislosti s riešením pandémie vzdáva svojho platu. Venuje ho do novovytvoreného Fondu vzájomnej pomoci, ktorý bude fungovať na Úrade vlády SR. Čítať ďalej
01 | 04 | 2020 | SITA