Podpredseda talianskeho senátu odstránil vlajku EÚ!
01 | 04 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

Fabio Rampelli vymenil na protest vlajku únie za taliansku trikolóru. Napísali talianske noviny ilGiornale.


Z úradu talianskej poslaneckej snemovne odstránili vlajku EÚ. Na protest voči nečinnosti Bruselu ohľadom koronavírusu tak urobil dokonca podpredseda senátu a poslanec za Fratelli d'Italia Fabio Rampelli.


Ide o silné politické gesto s veľkou symbolickou hodnotou. Vzhľadom na inštitucionálnu pozíciu, ktorú má Rampelli. Jeho konanie by mohlo mať vážne následky pre ďalšie fungovanie už i tak rozkolísanej EÚ. Rampelli v ochrannej maske a bielych rukaviciach nechal odstránenie vlajky aj zverejniť. Jeho gesto je tak podporou kritického postoja voči EÚ, ktorý v Taliansku každým dňom narastá.


Protestný akt proti EÚ nasledoval po neúspešnom rokovaní európskych predstaviteľov. Taliansku sa totiž nepodarilo presadiť úľavu na splácaní štátneho dlhu. Keďže je najviac postihnuté koronavírusom.


Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová podľa Talianov neurobila nič okrem prezentovania vznešených fráz. Prezidentka Európskej centrálnej banky Christine Lagardová navyše svojimi nedávnymi vyhláseniami spôsobila paniku na trhoch. „Zjednotení v rozmanitosti“ je síce mottom únie, ale v týchto dňoch sa ukazuje, že sú to len prázdne reči.


Náhradou Veľkej vojny je terajšia „DOKONALÁ BÚRKA“ (Fedor Lukjanov)
Komentár Fedora Lukjanova: Globálna korekcia Čítať ďalej
01 | 04 | 2020 | Zuzana Perželová

„Možno ťa uvidíme neskôr. Možno...“ Bolo pár, ale za to veľavravných slov, ktoré na záberoch povedal Rampelli, keď skladal modrú vlajku únie. Namiesto toho zavesil do kancelárie taliansku trikolóru. Rampelli na začiatku legislatívneho obdobia dokonca predložil návrh zákona, ktorým sa ruší povinnosť zobrazovať vlajku EÚ vo verejných miestnostiach. Možno tak vlajka únie zmizne natrvalo.


Krátko pred týmto gestom Rampelli pre médiá povedal: „Budúcnosť spoločnej Európy bude závisieť od toho, ako zvládne túto krízu. Problémom nie je nebezpečenstvo možného nacionalizmu. Ale oblasť zdravia a ekonomika. Potom bude mať zmysel. A môže byť platným svetovým hráčom. Ak by únia mala priviesť na kolená jednotlivé jej štáty s nestabilnejšou ekonomikou ako napríklad Taliansko, potom pre spoločnú Európu nebude budúcnosť. Táto Európa využila politickú slabosť Talianska. Počas desaťročí sme prijímali zmluvy, ktoré sú pre nás neudržateľné. Treba ich zmeniť. Taliansko už nie je ochotné byť čašníkom, zatiaľ čo iní jedia homáre. Francúzsko a Nemecko si do svojich štátnych nákladov nezapočítavajú položky, ktoré im následne znižujú dlh“.



Rampelli zdôraznil, že sa Taliansko odmieta nechať „ekonomicky kolonizovať“.


Svetoví lídri sa majú zodpovedať za pandémiu
Prepuknutie COVID-19 je problémom každého z nás avšak krajiny zatiaľ nespolupracujú na prekonaní tejto náročnej krízy. Medzinárodné spoločenstvo sa dostalo do stavu núdze, do stavu na ktorý sa mohlo pripravovať roky Čítať ďalej
01 | 04 | 2020 | Mário Martinka