Peking nebude len „sledovať, ako sa snažia zmasakrovať Huawei“, šéf spoločnosti varuje USA
01 | 04 | 2020 I Marek Molnár

Zakázať čínske výrobky na americkom trhu môže mať za následok odvetu z čínskeho trhu, varoval šéf spoločnosti Huawei. Ak by bol elektronický gigant vylúčený zo Spojených štátov, to isté sa môže stať americkým firmám v Číne. Informuje portál RT.


"Čínska vláda nebude len čakať a sledovať, ako sa snažia zmasakrovať Huawei," uviedol šéf spoločnosti Ericu Xu.

„Prečo by čínska vláda nezakázala používanie 5G čipov alebo 5G čipových základňových staníc, smartfónov a iných inteligentných zariadení, ktoré sú poskytované americkými spoločnosťami z dôvodu kybernetickej bezpečnosti?“

USA tvrdia, že vybavenie Huawei dáva čínskej vláde príležitosť na sledovanie klientov. Washington ju v máji minulého roka zaradil na čiernu listinu a vyvíjal nátlak na spojencov, aby zabránili spoločnosti v modernizácii ich sietí na úroveň 5G.

Trump súhlasil s pomocou od Putina. Lietadlo s lekárskymi pomôckami už je na ceste (VIDEO)
Vojenské nákladné lietadlo prepravujúce zdravotnícke vybavenie na pomoc USA v boji proti koronavírusu vzlietlo z leteckej základne v Rusku potom, čo prezident Trump prijal ponuku od Vladimira Putina. Informuje portál RT. Čítať ďalej
01 | 04 | 2020 | Marek Molnár


Niektorí, ako napríklad Nemecko a Británia, tlaku nepodľahli a tvrdili, že nenašli žiadne dôveryhodné dôkazy o tom, že technológia Huawei predstavuje hrozbu.

Xu predpovedal, že ďalšie útoky proti spoločnosti Huawei môžu viesť k tomu, že Peking zablokuje čínsky trh pre amerických výrobcov čipov a prejde na nových dodávateľov.

„Aj keby takáto situácia nastala, Huawei a ďalšie čínske spoločnosti sa môžu rozhodnúť kupovať čipové sady od spoločnosti Samsung z Južnej Kórey alebo MTK z Taiwanu,“ uviedol Xu.

Dodal tiež, že plnohodnotná vojna zahŕňajúca zákazy a obmedzenia medzi USA a Čínou by narušila celý mikroelektronický priemysel a nielen Huawei.

Trump odhaduje, že v USA zomrie na koronavírus 100.000 až 240.000 ľudí
Biely dom zverejnil v utorok predpoklad, že v USA zomrie na pandémiu nového koronavírusu 100.000 až 240.000 ľudí, ak budú občania plniť súčasné pokyny pre zachovávanie sociálneho odstupu. Informovala o tom tlačová agentúra AP. Čítať ďalej
01 | 04 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR