Blahu a Kotlebu ani na tretíkrát nezvolili za predsedov parlamentných výborov
01 | 04 | 2020 I SITA
Správa aktualizovaná 1.4.2020 o 15:35.

Ľuboša Blahu zo Smeru – sociálnej demokracie (Smer-SD) a predsedu strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) Mariana Kotlebu ani na tretí pokus nezvolili za predsedov parlamentných výborov. Blaha kandidoval do čela ľudskoprávneho výboru parlamentu.


V tajnej voľbe získal 53 zo 137 odovzdaných platných hlasov poslancov. Na zvolenie za predsedu parlamentného výboru je pritom potrebné získať nadpolovičnú väčšinu hlasujúcich členov pléna.

Kotleba sa uchádzal o post predsedu výboru Národnej rady SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva. Ani jemu však poslanci nedali svoju dôveru. Získal totiž iba 54 zo 137 odovzdaných platných hlasov.

Premiér stále uvažuje pre koronakrízu nad možným blackoutom na Slovensku
Premiér Igor Matovič stále uvažuje pre koronakrízu nad možným blackoutom na Slovensku. Ako uviedol v stredu na tlačovej konferencii, prísnymi nariadeniami sa podarilo znížiť mobilitu na Slovensku o 70 %. Blackoutom by sa mohla znížiť o 90 %.... Čítať ďalej
01 | 04 | 2020 | SITA/TASR


Nová voľba predsedov parlamentných výborov sa podľa volebného poriadku môže vykonať najskôr na ďalší deň schôdze. Podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽaNO) priblížil, že ešte nie je stanovené, či sa ďalšia voľba vykoná vo štvrtok 2. apríla.

O post predsedu ľudskoprávneho výboru sa bude uchádzať vládna strana Sloboda a Solidarita (SaS). Nominantom strany do tejto funkcie bude Ondrej Dostál. Nomináciu odovzdala predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová predsedovi parlamentu. Agentúru SITA o tom informoval Ondrej Šprlák z komunikačného oddelenia SaS.

Dôvodom mojej kandidatúry na post predsedu ľudskoprávneho výboru je snaha sfunkčniť chod výboru. Keďže ustanovujúcu schôdzu výboru môže zvolať len jeho predseda, je nevyhnutné, aby bol predseda zvolený. Smer-SD stále trval na Ľubošovi Blahovi, ktorý je pre nás neprijateľný a ktorý nebol opätovne zvolený," ozrejmil v stanovisku poslanec Dostál.

Vypnúť krajinu nie je ako vypnúť fabriku
Ešte včera sa Igor Matovič chválil, ako dobre sa nám darí zvládať krízu s koronavírusom. Teraz však pritvrdzuje nad únosnú mieru. Čítať ďalej
01 | 04 | 2020 | Peter Bachan


Ako ďalej uviedol, v prípade, že bude zvolený za predsedu výboru, zvolá jeho ustanovujúcu schôdzu, na ktorej budú zvolení podpredsedovia výboru. „Následne sa funkcie predsedu výboru vzdám, ale výbor už bude môcť normálne fungovať, lebo bude mať zvoleného podpredsedu, ktorý bude zastupovať predsedu až do doby, kým bude predseda výboru z radov opozície zvolený,“ vysvetlil Dostál.

Parlamentné politické strany si podelili výbory v parlamente v pomere 12 ku 7 v prospech koalície. Za opozíciu boli do čela výborov zvolení Richard Raši, Peter Žiga, Juraj Blanár a Erik Tomáš (všetci Smer-SD) a Martin Beluský z ĽSNS.

Súd zrušil aprílový termín pojednávania o kontroverzných šekoch Mariana Kotlebu
Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku zrušil aprílový termín hlavného pojednávania v kauze kontroverzných šekov predsedu opozičnej ĽSNS Mariana Kotlebu. TASR o tom informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjaková. Čítať ďalej
01 | 04 | 2020 | TASR