24 nepravdivých mýtov o koronavíruse!
01 | 04 | 2020 I Mário Martinka

Od vypuknutia koronavírusu je internet zaplavený nepravdivými informáciami o víruse. Zozbierali sme teda najrozšírenejšie mýty, ktoré sme našli a skúsime vysvetliť, prečo nie sú pravdivé. 



1. Koronavírus sa vytvoril v laboratóriu:

Neexistuje zatiaľ žiadny priamy dôkaz, ktorý by poukazoval na COVID 19 ako na vírus vytvorený v laboratóriu. V skutočnosti vírus je veľmi podobný vírusom SARS a MERS. Takisto vytvorenie a vypustenie vírusu nie je práve jednoduchá úloha.

Prečo je koronavírusová konšpiračná teória o Covid-19 ako biologickej zbrani nesprávna
Špekulácie, že nový koronavírus je biologická zbraň, na niektorých miestach získali masívnu podporu. Výskumná štúdia však hovorí, že konšpiračná teória nemá vedecký základ. Čítať ďalej
30 | 03 | 2020 | Mário Martinka

2. Vírus vznikol tým, že niekto pil polievku z netopiera

Nepravdepodobné. Vedci veria, že vírus prešiel na ľudí zo zvierat a že netopiere sú hlavnou príčinou ďalších podobných koronavírusov. Avšak neexistuje žiadny dôkaz na to, že polievka alebo akýkoľvek produkt z netopiera spôsobil tento vírus.
3. Koronavírus spôsobuje 5G

Určite nie. 5G technológie sú obviňované z rôznych vecí od spôsobovania rakoviny až po zredukovanie plodnosti. A teraz zrejme aj z koronavírusu. Ako sme mohli očakávať, toto nie je pravda. Koronavírus je tu už dekády, ako môžme vidieť aj na nedávnych prepuknutiach vírusov SARS a MERS. Takže okrem toho, že 5G technológia pravdepodobne nemôže poškodiť bunky, tieto druhy chorôb tu sú o dosť dlhšie, ako 5G, alebo hociktorá podobná mobilná technológia.

Vypnúť krajinu nie je ako vypnúť fabriku
Ešte včera sa Igor Matovič chválil, ako dobre sa nám darí zvládať krízu s koronavírusom. Teraz však pritvrdzuje nad únosnú mieru. Čítať ďalej
01 | 04 | 2020 | Peter Bachan

4. Cesnak môže zabrániť prepuknutiu vírusu

Nie. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) súhlasí s faktom, že cesnak je zdravý a môže mať antimikrobiálne vlastnosti, ale jedným dychom dodáva, že neexistuje žiadny dôkaz o tom, že cesnak by mal akýkoľvek efekt na COVID-19. Toto zistil aj jeden muž v Číne po tom ako zjedol 1 a pol kila cesnaku a skončil v nemocnici kvôli zápalu hrdla.
5. Rúška a masky vás vždy ochránia pred vírusom

Nepravda. Štandardné chirurgické rúška nie sú vyrobené na to aby ochránili nositeľa pred vírusmi ako COVID 19. Odborníci z John Hopkins University tvrdia: "Nesedia natesno, umožňujú malým, infikovaným kvapôčkam dostať sa do vášho nosa, úst a očí. Ak si myslíte, že ste infikovaný, tak nosenie rúška môže zabrániť tomu, aby ste túto chorobu ďalej prenášali.
6. Dezinfekčné prostriedky na ruky sú viac efektívne ako mydlo

Nie celkom pravda. Ak je percento alkoholu v dezinfekciíidosť vysoké (nad 60 percent), môžu tieto výrobky zabiť vírus. Avšak štandardné mydlo je rovnako, ak nie viac efektívne. To je preto, lebo rôzne konce mydlových molekúl sú priťahované k tuku a vode, čo znamená, že sú efektívne v rozdeľovaní tukovej vonkajšej steny vírusu.

Noste rúška ďalej. Niektoré výroky WHO sú politicky motivované
Námestník českého ministra zdravotníctva a epidemiológ Roman Prymula nesúhlasí s pondelkovým vyjadrením Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), že nosenie rúšok v období šírenia nového koronavírusu nemá zmysel a neodporúča sa.... Čítať ďalej
01 | 04 | 2020 | TASR

7. Alkohol môže zabiť koronavírus

Pravdepodobne nie. Ako sme už spomínali, dezinfekčné prostriedky musia mať vysoký objem alkoholu (nad 60 percent) na to, aby mali efekt. Takže štandardná 40 percentná vodka nezabije vírus. Na túto tému vieme ešte dodať toľko, že niektoré liehovary a pivovary používajú svoju technológiu na výrobu nových dezinfekčných prostriedkov na ruky.
8. Sušič rúk vie zabiť koronavírus

Nie, umývanie rúk mydlom alebo dezinfekčným prostriedkom na ruky s obsahom 60 percent alkoholu alebo vyšším vám určite pomôže, avšak sušič určite nie.
9. Antibiotiká môžu zabiť koronavírus

Nesprávne. Ako aj samotný názov napovedá, antibiotiká zabíjajú baktérie a keďže COVID - 19 je vírus, nebudú v tomto prípade efektívne.
10. Ak viete zadržať dych na 10 sekúnd nemáte koronavírus

Hlúposť. Teória je taká, že ak dokážete zadržať dych na 10 sekúnd bez pocitu, že sa potrebujete nadýchnuť alebo cítite tesnosť v okolí hrudníka, tak nemáte cystickú fibrózu a teda nemáte vírus. Je možné, že COVID 19 môže spôsobiť cystickú fibrózu, ale bez ohľadu na to, či viete zadržať dych na 10 sekúnd alebo nie, nie je toto test na to, či máte fibrózu alebo koronavírus.

Koronavírus prirovnávajú k 11. septembru. Newyorčania zažívajú peklo
New York, ktorý je v Spojených štátoch epicentrom nákazy koronavírusu, zaznamenal už viac ako tisíc obetí. Situácia v oblasti je však čoraz horšia a zdravotníci či záchranári už nezvládajú nové návaly chorých. Čítať ďalej
01 | 04 | 2020 | Jaroslav Fabok

11. Domáci miláčikovia sa môžu nakaziť a šíriť koronavírus

Nie celkom. Jeden pes v Hongkongu sa nakazil ľahkou formou koronavírusu,. Nie je však dôkaz, že psy vedia tento vírus preniesť na ľudí. Veterinárna expertka Vanessa Barrs povedala, že: "Skúsenosti so SARSom naznačujú, že mačky a psy neochorejú a ani neprenesú vírus na ľudí".
12. Pitie množstva vody vypláchne vírus

Vôbec nie. Pitie veľa vody je síce dobrý nápad za každých okolností. Pitie obrovských množstiev na to aby sme vypláchli vírus z tela nebude, napriek mnohým facebookovým vyhláseniam, fungovať. Profesorka z Oxfordu Trudy Lang vysvetlila, že neexistuje biologický mechanizmus ktorý by "vymyl" respiračný vírus do vášho žalúdka a zabil by ho. Svetová zdravotnícka organizácia takisto priniesla komentár v ktorom hovorí, že pitná voda nemôže zničiť koronavírus.
13. Koronavírus je iba zimná chrípka

Nesprávne. Zatiaľ čo väčšina ľudí ,ktorí sa nakazia COVID-19, nebude mať horšie symptómy ako symptómy sezónnej chrípky, neznamená to, že vírus nie je nebezpečný. Lebo ak sa pozrieme na úmrtnosť a na tých, ktorí majú vážne symptómy, tak vieme z týchto faktov vyvodiť, že sú vo veľkom riziku. Súčasné odhady sa rozchádzajú, ale ak mortalita je aj iba 1 percento, tak by to znamenalo, že koronavírus je 10 krát smrteľnejší ako zimná chrípka.
14. Zákaz cestovania zastaví rozširovanie vírusu

Nepravdepodobné. Keď sa pozrieme do minulosti na podobné vírusy, zákazy cestovania boli prinajlepšom neefektívne a v mnohých prípadoch chaos, ktorý spôsobia tým, že ľudia sa rozbehnú na letiská, iba zvyšuje počet ľudí a davov a teda sa choroba rozširuje ďalej. Zákaz cestovania politicky dobre vyzerá, že vlády niečo robia, ale nie sú tak efektívne, ako vlády chcú, aby ste si mysleli.

Noste rúška ďalej. Niektoré výroky WHO sú politicky motivované
Námestník českého ministra zdravotníctva a epidemiológ Roman Prymula nesúhlasí s pondelkovým vyjadrením Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), že nosenie rúšok v období šírenia nového koronavírusu nemá zmysel a neodporúča sa.... Čítať ďalej
01 | 04 | 2020 | TASR

15. Viete, kedy máte vírus?

Nie za normálnych okolností. COVID 19 síce môže vyvolať závažné symptómy u niektorých ľudí, pre iných tieto symptómy môžu byť veľmi mierne alebo v niektorých prípadoch nepovšimnuté. A ak aj si všimnete symptómy, nebude vždy možné rozoznať, či máte koronavírus alebo bežný vírus. Jediný spôsob, ako sa to dá určite zistiť je ten, že sa dáte otestovať.
16. Koronavírus zmizne v lete, keď sa oteplí

Nie je to celkom tak. Niektoré vírusy, ako bežný chrípkový vírus, sú sezónne a teda vírus stráca svoju schopnosť napadnúť bunky, keď sa teplota zvýši. Avšak neexistuje dôkaz, ktorý by naznačoval, že COVID 19 bude takisto reagovať. V skutočnosti WHO toto vyhlásenie vyradila z hry a tvrdí, že tento vírus sa rozširuje po celom svete vo všetkých klimatických podmienkach. Takže aj keď sa otepľuje na severnej hemisfére, vírus je stále schopný prežiť a infikovať ľudí.
17. Kúpanie sa a zvyšovanie teploty zabije koronavírus

Nepravda. Je jedno, koľko stupňov má voda vo vašej vani. Vaša telesná teplota sa bude neustále pohybovať medzi 36.5 a 37.0 stupňami Celzia. Dokonca aj keby táto voda nejakým spôsobom dokázala zvýšiť vašu telesnú teplotu, neexistuje dôkaz, ktorý by podporil tvrdenie, že tento spôsob boja s vírusom pomáha.
18. Sprejovať sa s bielidlom a/alebo alkoholom môže zabrániť infekcií

Toto snáď nepotrebuje ani vysvetlenie. Tento veľmi hazardný plán môže vážne poškodiť vaše sliznice ako oči a ústa. WHO takisto hovorí, že sprejovanie sa spomenutými látkami môže spôsobiť vážne zdravotné problémy alebo aj smrť.

Čínske respirátory a rýchlotesty môžu byť "šuviks", ale nie všetky
Vo svete pribúdajú sťažnosti na čínske zdravotnícke vybavenie i testovacie súpravy. Niektoré krajiny ich dokonca odmietajú. Problém je najmä s tými, ktoré dodali spoločnosti bez oficiálnej licencie. Čítať ďalej
01 | 04 | 2020 | Natália Sollárová

19. Musíte byť s niekým v blízkom kontakte aspoň 10 minút aby ste sa nakazili

Nepravda. Keď sa jedná o štandardný vírus, niektorí ľudia tvrdia, že stačí byť 2 metre a po dobu 10 minút pri niekom, kto chorobu má, aby sme ju získali aj my. Ale toto nie je vždy pravda, hlavne nie pre COVID 19.  Je možné sa nakaziť vírusom aj za o dosť kratší čas a v niektorých prípadoch môžete byť infikovaní aj prostredníctvom dotyku povrchov. To však  neznamená, že prejdenie sa okolo niekoho vás nemôže nainfikovať, ale mali by sme si dávať pozor vo veľkých davoch alebo okolo ľudí, o ktorých sa domnievame, že majú vírus.
20. Vakcína bude pripravená za pár mesiacov

Nepravdepodobné. Toto vyhlásenie sa zvyčajne spája s Donaldom Trumpom a pravdepodobne nie je pravdivé. Síce je pravda, že sa mnohí vedci pracujú na vynájdení vakcíny, no testovanie a produkcia je veľmi zdĺhavý proces. Aj s počiatočnými úspechmi nie sme vôbec blízko k produkcií vakcíny a môže trvať až 18 mesiacov, kým sa k týmto vakcínam dostaneme.
21. Je to celé politický hoax

Zjavne nie. Ďalšia myšlienka, ktorá pochádza od Trumpa, keď vyhlásil, že jeho politickí oponenti preháňali správy o choroboe, aby poškodili jeho ekonomické plány a vyhliadky na znovuzvolenie. Toto samozrejme nie je pravda a Trump nakoniec zmenil rétoriku a zaviedol drastické opatrenia o pár dní neskôr.
22. Koronavíris môžte chytiť z čínskych balíkov

Nesprávne. Ak aj keby niekto v zásobovacom reťazci mal COVID 19, čo je nepravdepodobné, choroba neostane dosť dlho na plochách, hlavne na tých používaných pre zásielky, aby vás infikovaii.

Čínske bezpečnostné opatrenia zrejme zabránili až 700000 novým prípadom Covid-19
Čínske rozhodnutie uzavrieť mesto Wu-chan, ktoré je považované za epicentrum vzniku Covid-19, zrejme zabránilo rozšíreniu na viac ako 700 000 nových prípadov, uviedli vedci. Informuje portál France24. Čítať ďalej
01 | 04 | 2020 | Marek Molnár

23.Môžete chytiť koronavírus tým, že budete jesť v čínskych reštauráciách

Čínske jedlo vás vírusom nenakazí. Neexistuje žiadna logika za myšlienkou, že čínske jedlá nás vedia nainfikovať. A vôbec, prečo by nás jeden druh vareného jedla dokázal nakaziť viac, ako iný ? A dokonca ak by ste si to aj mysleli, tak talianske jedlo by bolo určite viac nebezpečné, ako čínske, keďže tam majú viac prípadov koronavírusu. Toto je typický prípad rasistickej rétoriky zmixovanej s hoaxmi o koronavíruse a mala by byť zastavená.
24. Mladí ľudia nemusia meniť svoje správania keďže nie sú ohrození 

Síce je pravda, že starší ľudia a tí, ktorí majú inú chorobu, infekciu alebo iný medický problém, sú viac náchylní mať vážne symptómy a majú vyššiu úmrtnosť. Čo však pravdou nie je, je to, že mladí ľudia by sa mali chovať, akoby sa nič nedialo.

I keď je štatisticky oveľa nižšia šanca, že mladí ľudia môžu umrieť na tento vírus, chovanie sa akoby sa nič nedialo je prudko nezodpovedné. A to preto, lebo ak budete pokračovať v bežnom živote bez obmedzení, zvyšujete riziko rozenesenia vírusu a rozšírite ho aj do rôznych komunít, čo je činnosť ktorá značne ovplyvní práve tých, ktorí sú náchylní získať nebezpečné symptómy z tohto vírusu. Navyše tým zvyšujete rýchlosť ,akou sa vírus šíri v spoločnosti a komunitách.

Svetoví lídri sa majú zodpovedať za pandémiu
Prepuknutie COVID-19 je problémom každého z nás avšak krajiny zatiaľ nespolupracujú na prekonaní tejto náročnej krízy. Medzinárodné spoločenstvo sa dostalo do stavu núdze, do stavu na ktorý sa mohlo pripravovať roky Čítať ďalej
01 | 04 | 2020 | Mário Martinka