Štátna firma expresne kupovala respirátory od syna svojho manažéra, tvrdí mimovládka
30 | 03 | 2020 I SITA

Podľa mimovládky boli respirátory predražené o desaťnásobok


Štátna firma kupovala respirátory od syna svojho manažéra. Na svojom oficiálnom účte na sociálnej sieti o tom informuje mimovládka Transparency International Slovensko (TIS). Ide o Slovenskú elektrizačnú a prenosovú sústavu, v ktorej je šéfom bezpečnosti Ján Vaľo starší.

Spoločnosť nakupovala od firmy Jamini a s. r. o., v ktorej pôsobí aj Ján Vaľo mladší. Podľa TIS boli respirátory predražené o desaťnásobok. Obdobným podozreniam čelí aj hlavné mesto Bratislava, ktoré rovnako nakupovalo v tejto spoločnosti.

Po prepustení z bojnickej nemocnice zomrel pacient pozitívne testovaný na COVID-19
Príčinu úmrtia určí pitva. Podľa informácií portálu televízie Joj išlo o 60-ročného muža. Čítať ďalej
30 | 03 | 2020 | SITA


„Syn bývalého policajného viceprezidenta Ján Vaľo ml. nedodával expresne drahé zdravotnícke pomôcky len pre Bratislavu, ale aj pre štátnu akciovku Slovenská elektrizačná a prenosová sústava (SEPS), v ktorej je šéfom bezpečnosti jeho otec Ján Vaľo st.

Práve v dome exviceprezidenta firma Jamini a s. r. o. aj sídli, zakladala ju jeho manželka. SEPS za respirátory zaplatil takmer desaťnásobok ceny, za akú ich v tom čase objednávala Všeobecná zdravotná poisťovňa,“ uvádza TIS.

SEPS, ktorý zabezpečuje prenos elektriny, expresne zháňal pomôcky rovnako ako mesto Bratislava v nedeľu 15. marca, teda desať dní po potvrdení prvého prípadu koronavírusu na Slovensku. Rýchly nákup tisíc respirátorov za 28 200 eur vysvetľuje firma podľa TIS núdzovým stavom v zdravotníctve, ktorý vláda vyhlásila od nasledujúceho dňa.

„Vzhľadom na situáciu bolo nevyhnutné okamžite zabezpečiť účinnú ochranu pre zamestnancov, ktorí zabezpečujú prevádzkovanie prenosovej sústavy,“ vysvetlil pre TIS hovorca Norbert Deák.

Soros hrozí Zuckerbergovi, že bude vyhodený z Facebooku
Miliardár George Soros vyzval na odvolanie generálneho riaditeľa Facebooku Marka Zuckerberga a prevádzkovej riaditeľky, pričom ich taktiež obvinil zo snahy „maximalizovať zisky“ bez ohľadu na následky. Informuje portál RT. Čítať ďalej
30 | 03 | 2020 | Marek Molnár


O neznámej firme Jamini a s. r. o., ktorá v zdravotníctve nepôsobí, má len minimálne obraty a aj menšie dlhy voči štátu, sa vraj dozvedeli práve na základe nákupu bratislavského magistrátu. Tomu firmu odporučil jeden z kandidátov z primátorovho volebného Teamu Vallo.

Deák zhodne ako magistrát tvrdí, že v daný víkend nebolo možné narýchlo pomôcky zaobstarať inak. „O personálnom prepojení výkonného riaditeľa Sekcie bezpečnosti Jána Vaľa na spoločnosť jeho syna, sme nemali v tom čase vedomosť,“ napísal mimovládke Deák.

Odkiaľ Vaľo zdravotnícky materiál počas víkendu získal, prezradiť odmietol. „Nemám súhlas obchodných partnerov,“ napísal TIS ešte v piatok 27. marca k obchodu s magistrátom. Aj v tomto prípade, podobne ako pri nákupe rúšok Bratislavou (2,2 eur bez DPH za kus), sa na vysokej cene respirátorov (23,5 eur bez DPH za kus) prejavila expresnosť nákupu.

V pondelok 16. marca, v rovnaký deň, ako spoločnosť Jamini a s. r. o. dodala zásielku SEPSu, si podobný počet rovnakého typu respirátorov objednávala aj Všeobecná zdravotná poisťovňa od spoločnosti Timed s.r.o. Cena za kus bola 2,45 eura bez DPH.

Má skutočne na rukách krv obyvateľov New Yorku iba Donald Trump?
30 | 03 | 2020 | Timotej Dudka


Timed s.r.o. je spoločnosť so 40-miliónovým ročným obratom, ktorá sa dlhodobo venuje distribúcii zdravotných pomôcok. SEPS tak podľa TIS zaplatil neznámej spoločnosti Jamini a s. r. o. bez referencií v zdravotníctve „expresnú prirážku“ na úrovni takmer desaťnásobku tejto ceny.

Pomocou analýzy portálu hlidacstatu.cz TIS porovnala aj 189 nákupov českých verejných inštitúcií z tohto mesiaca, ktorým respirátory FFP2 (alebo ich ekvivalent) dodávalo 78 firiem. Priemerná cena nákupu dosiahla podľa mimovládky 5,83 eura bez DPH, teda štvrtinu hodnoty za akú nakupoval SEPS.