Prečo je koronavírusová konšpiračná teória o Covid-19 ako biologickej zbrani nesprávna
30 | 03 | 2020 I Mário Martinka

Špekulácie, že nový koronavírus je biologická zbraň, na niektorých miestach získali masívnu podporu. Výskumná štúdia však hovorí, že konšpiračná teória nemá vedecký základ.


V USA bola podaná žaloba proti Číne, ktorej cieľom je odškodnenie vo výške viac ako hrubého domáceho produktu (HDP) Číny. Predkladatelia žaloby žiadajú od Číny 20 biliónov dolárov, pričom krajinu obvinili z vypustenia biologickej zbrane vo forme nového koronavírusu alebo SARS-CoV-2. USA je v súčasnosti novou pandémiou koronavírusu najviac postihnutá krajina, píše indiatoday.in

Teória, že Covid-19, choroba spôsobená novým koronavírusom, je sprisahanie získava popularitu už viac ako dva mesiace. Tieto konšpirácie sa vynorili na sociálnych médiách a niektoré významné osobnosti tieto teórie podporujú tým, že im dávajú svoj čas a priestor v médiách. Jedným z nich je vplyvný americký senátor Tom Cotton.

Čo pomohlo tejto teórii o sprisahaní sa rýchlo rozšíriť, boli správy o utajovaní informácií ohľadom vírusu z Číny. Nakoniec, keď Čína pripustila, že sa jedná o prepuknutie vírusu, poukázala na pôvod novej infekcie koronavírusu na trh s morskými plodmi a živočíšnym mäsom vo Wu-chane. Tento trh je len asi 25 - 30 km od popredného čínskeho výskumného centra pre vírusy, Wuhanského virologického inštitútu. Túto inštitúciu žalobcovia uvádzajú ako jednu zo strán uvedených v súdnom spore podanom v USA.

Wuhanský inštitút bol už pre konšpiračných teoretikov podozrivý na začiatku vypuknutia choroby. Diskutovalo sa o tom, že nový koronavírus bol biologickou zbraňou, ktorá buď unikla alebo jej bolo dovolené uniknúť z laboratória. Tieto teórie získali ďalšiu relevanciu keď prišli správy z Číny o vylúčení čínskeho vedeckého páru z virologického centra v Kanade, ktoré popieralo spojenie medzi ich disciplinárnym konaním a šírením Covid-19.

Predstavivosť más podporili ďalšie dva faktory a to: Objav beletristického diela the Eyes of Darkness, ktorého popis vírusového ohniska mimoriadne zodpovedal pandémii Covid-19. Spisovateľ nazval vírus ako Wu-chan-400, čím práve poukazuje na čínske mesto ako epicentrum choroby, pričom, takmer o dve desaťročia neskôr zohral Wuhan práve túto úlohu.

Konšpirácie sa stávajú skutočnosťou (Valentín Katasonov)
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
24 | 03 | 2020 | Preklad: Redakcia HD


Druhý, ešte zaujímavejší faktor bol ten, že: Americký spevák Keri Hilson prepojil nový výskyt koronavírusu s novým technologickým pokrokom Číny s telekomunikačnou sieťou 5G. Čína spustila svoju technológiu 5G v novembri 2019. Nové prepuknutie koronavírusu bolo zaregistrované v decembri 2019. Avšak posledné štúdie zistili, že prvý pacient s koronavírusom mohol dostať infekciu už v novembri.
Kde je pravda ?

Toto je viac ako dosť munície na spustenie konšpiračnej teórie. Našťastie vedecké štúdie tieto teórie vyvracajú tým, že sa priamo zaoberajú touto otázkou a tiež skúmaním skutočného zloženia nového koronavírusu. V článku publikovanom v časopise Nature vedci analyzovali genóm SARS-CoV-2 a porovnali ho s jeho "bratrancami" z rodiny koronavírusu.

Vedci tvrdia, že SARS-CoV-2 je siedmy koronavírus, o ktorom je známe, že infikuje ľudí. Všeobecne poznáme  HKU1, NL63, OC43, 229E, SARS-CoV, MERS-CoV a SARS-CoV-2. Z nich sú prvé štyri sú neškodné a spôsobujú u ľudí iba mierne príznaky. Posledné tri druhy koronavírusu sú SARS-CoV, MERS-CoV a SARS-CoV-2. Z nich prvé dva za posledných 18 rokov spôsobili spôsobili epidémiu. SARS-CoV-2 je súčasná úhlavný nepriateľ ľudstva.

Vedci vyhlásili, že: „Naše analýzy jasne ukazujú, že SARS-CoV-2 nie je laboratórny konštrukt alebo zámerne manipulovaný vírus.“
Počas analýzy správania nového koronavírusu u ľudí sa zistilo, že SARS-CoV-2 sa môže viazať na ľudský proteín s názvom ACE-2 s vysokou zlúčivosťou. Výpočtové analýzy však predpovedajú, že interakcia nie je ideálna.

Čína a USA sa navzájom obviňujú z úmyselného šírenia koronavírusu
Komentár Ivana Abakumova a Natálie Makarovovej (Pohľad) Čítať ďalej
15 | 03 | 2020 | Preklad: Redakcia HD


Toto znamená, že väzba "spike" proteínu SARS-CoV-2 na ľudský ACE-2 je s najväčšou pravdepodobnosťou výsledkom prirodzenej selekcie na ľudskom ACE-2. Vedci tvrdia, že je to silný dôkaz, že SARS-CoV-2 nie je výsledkom účelovej manipulácie.

„Okrem toho, ak by sa vykonala genetická manipulácia, pravdepodobne by sa použil jeden z niekoľkých reverzných genetických systémov dostupných pre betacoronavírusy. Genetické údaje však nevyvrátiteľne ukazujú, že SARS-CoV-2 nie je odvodený od predtým používaného vírusového systému," hovorí sa v štúdií.

Vyvrátenie tejto teórie o biologických zbraniach je významné, pretože nevedecké špekulácie podnietili rasizmus a obviňovanie Číny ako aj ľudí so zvláštnymi fyzickými črtami z pandémie Covid-19. Takéto správy prišli nielen z USA, ale aj z Indie. V Dillí bola rasovo obťažovaná žena zo severovýchodu. Mimovládna organizácia minulý týždeň zaznamenala 22 podobných incidentov, útokov na ľudí zo severovýchodu, pričom ich spájajú s novým ohniskom koronavírusu.

Na diplomatickej úrovni požiadal čínsky minister zahraničných vecí Wang Yi počas telefonického rozhovoru s ministrom zahraničných vecí S. Jaishankarom Indiu o pomoc proti pokusom o označenie koronavírusu za "Čínsky vírus". Americký prezident Donald Trump ho označil za čínsky vírus, pretože jeho administratíva obviňovala Čínu z toho, že sa Covid-19 stal pandémiou a potenciálne najväčšou hospodárskou krízou všetkých čias.

Štát New York hlási už 1000 obetí
Podľa údajov, ktoré zostavila Univerzita Johna Hopkinsa, trvalo Španielsku 18 dní a Taliansku 21 dní kým prišlo k tisícemu úmrtiu. Štát New Yorku potreboval na dosiahnutie tohto smutného rekordu iba 16 dní. Čítať ďalej
30 | 03 | 2020 | Mário Martinka