Otvorené krčmy ako stratégia proti koronavírusu
30 | 03 | 2020 I Peter Paľonder

Takmer celý svet sa v boji proti šíreniu koronavírusu  rozhodol obmedziť pohyb ľudí a celého spoločenského života. Túto cestu si zvolili aj severské štáty vrátane Nórska, Fínska a Dánska. Švédsko sa však vydalo inou cestou, informuje portál Euronews.


Predseda vlády Štefan Löfven až v piatok zakázal stretnutia viac ako 50 ľudí. Reštaurácie a pohostinstvá však zostávajú otvorené - aj keď si hostia majú udržiavať od seba odstup.

Dôvodom stratégie otvorených pohostinstiev je, že vláda sa spolieha predovšetkým na dobrovoľnosť a zmysel pre zodpovednosť svojich občanov. Ľudia nad 70 rokov by mali zostať doma, spoločnostiam sa odporúča rešpektovať domácu kanceláriu. Stíšilo sa aj hlavné mesto, obyvatelia Štokholmu si však stále môžu užívať jar, ísť na prechádzku alebo športovať.

Prísne donucovacie opatrenia - ako sa uplatňujú najmä v Taliansku, Španielsku a Francúzsku - zodpovedných v Štokholme nepresvedčili napriek tomu, že vo Švédsku k 29. marcu bolo 3700 ľudí nakazených a 105 po infekcii už zomrelo.

Niektoré banky dočasne sprísňujú úvery, iné sa rozhodli vychádzať klientom viac v ústrety
V súvislosti s aktuálnou situáciou týkajúcou sa šírenia koronavírusu na Slovensku niektoré banky dočasne zavádzajú obmedzenia pre poskytovanie hypoték a spotrebných úverov. Neakceptujú niektoré príjmy, zastropovali maximálnu výšku poskytovania... Čítať ďalej
30 | 03 | 2020 | SITA

Kritika zvoleného kurzu

Švédski vedci kritizujú túto stratégiu a vyzývajú na jej prehodnotenie. Vláda by mala viac obmedziť kontakt medzi ľuďmi a oveľa viac otestovať. Keď Greta Thunbergová oznámila svoje podozrenie na chorobu, zdôraznila, že vo Švédsku sa testujú iba pacienti so závažnými príznakmi.

Švédski odborníci sa domnievajú, že je tiež vhodné zatvoriť školy a pohostinstvá, kým sa situácia nestabilizuje. „Sme jednou z krajín na svete, v ktorých boli zavedené najslabšie opatrenia,“ uviedol v novinách Dagens Nyheter molekulárny biológ Sten Linnarsson z Štokholmského Karolinského inštitútu. Spolu s ostatnými kolegami chce, aby Švédsko dodržiavalo medzinárodné odporúčania Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

MIMORIADNE: Veľká noc bude slávená bez účasti veriacich, rozhodli o tom biskupi
Veľká noc bude tento rok slávená bez účasti veriacich. Čítať ďalej
30 | 03 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR