Líbyjský letecký útok zneškodnil velenie rebelov
30 | 03 | 2020 I Mário Martinka

Líbyjské vládne sily zaútočili na povstalecké jednotky, ktorým velí generál Khalifa Haftar. Pri nálete zabili niekoľko najvyšších veliteľov.


Muhammad Gununu, hovorca vládnych síl v nedeľu povedal, že nálet bol zameraný na veliace centrum tzv. Líbyjskej národnej armády vedenej Haftarom v blízkosti oblasti Al-Washka na okraji severného pobrežného mesta Sirte, píše aa.com.tr

Hovorca operácie Mustafa al-Majei pod vedením GNA ( Vláda národnej dohody ) povedal, že útok bol zahájený proti silám lojálnym Haftarovi v reakcii na útok Spojených arabských emirátov v severozápadnej provincii Misrata vo štvrtok. Povedal tiež, že sily GNA dosiahli pokrok v prebiehajúcej operácii Mierová búrka okolo Tripolisu. Vo štvrtok GNA spustila túto operáciu ako reakciu na prebiehajúce útoky Haftarových síl.

Od zosadenia zosnulého vládcu Muammara Kaddáfího v roku 2011 sa v Líbyi objavili dve mocenské sídla: vojvodca Haftar vo východnej Líbyi, podporovaný Egyptom a Spojenými Arabskými Emirátmi, a GNA v Tripolise, ktorá má uznanie na medzinárodnej úrovni ako aj na pôde OSN.

Legitímna vláda Líbye bola napadnutá Haftarovými silami prvý krát v apríli minulého roka. V konflikte zatiaľ zahynulo viac ako 1 000 ľudí. Haftar odmietol všetky príležitosti na dosiahnutie mieru s vládou v Tripolise.

Nové sankcie na Irán napriek koronavírusu
Ako trest za podporu teroristických skupín Spojené štáty vo štvrtok pridali na čiernu listinu 15 jednotlivcov a päť spoločností so sídlom v Iráne a Iraku. Čítať ďalej
27 | 03 | 2020 | Mário Martinka