Vedci prišli s novými poznatkami, ktoré majú pomôcť pri obrane Zeme pred asteroidom
29 | 03 | 2020 I Marek Molnár

Vedci, ktorí chránia Zem pred možnosťou dopadu obrovského asteroidu, vykonali zásadné testy obrannej stratégie a prišli so zaujímavými výsledkami. Informuje portál RT.


Ak by sa asteroid blížil k Zemi, našou najlepšou obranou je ísť do útočného režimu a odkloniť ho. Avšak, pretože to je veľmi ťažké otestovať na skutočných asteroidoch, je potrebné viesť experimenty, aby sme presne pochopili, aká taktika je najúčinnejšia pri dopade asteroidu.

Vedci planetárnej obrany z Národného laboratória Lawrenca Livermora tvrdia, že ničivý dopad asteroidu je „veľmi nepravdepodobný“ v nadchádzajúcich desaťročiach, ale ak by sa to stalo, malo by to „veľmi devastujúce“ následky.

„Čas bude nepriateľom, ak jedného dňa spozorujeme asteroid, ktorý letí smerom na našu planétu. Možno budeme mať obmedzené možnosti na jeho odvrátenie, ale musíme si byť istí, že budeme vedieť, ako zabrániť takejto katastrofe. To je to, v čom spočíva naša práca,“ vysvetlil vedecký výskumník Tané Remington.

Rusko chce vytvoriť prvú 3D mapu Mesiaca, ktorá pomôže rozhodnúť, kam kozmonauti pristanú
Rusko má v pláne vytvoriť vôbec prvú trojrozmernú topografickú mapu Mesiaca, ktorá má pomôcť pri rozhodovaní, kam kozmonauti pristanú pri budúcich vesmírnych misiách. Informuje portál RT. Čítať ďalej
22 | 03 | 2020 | Marek Molnár


Vedci spustili sériu simulácií, aby sa dozvedeli, ktoré parametre sú najdôležitejšie na presné napodobnenie scenárov dopadu asteroidu.

Zistili, že konkrétny spôsob, akým asteroid zasiahne objekt, a taktiež sila predmetu, mali podstatný vplyv na predpokladanú veľkosť kráteru a množstvo hybnosti, ktoré sa do nej prenieslo.

Zistenia pomôžu tímu zdokonaliť ich plánovací plán pre misiu Double Asteroid Redirection Test (DART), ktorá sa má uskutočniť v roku 2021. Misia spočíva v tom, že sa má vystreliť hlavica do asteroidu Didymoon, ktorý sa nachádza blízko Zeme, aby sa zistilo, či zmení svoju obežnú dráhu. Didymoon je podobný iným asteroidom, ktoré by mohli potenciálne naraziť do Zeme a spôsobiť značné škody.

Wikimedia Commons


Nový výskum ukázal, že misia DART bude mať menší dopad na Didymoon, ako sa pôvodne počítalo. Spoluautor dokumentu Mike Owen uviedol, že by to mohlo mať významné výsledky.

„Keby existoval asteroid viazaný na Zem, mohlo by podcenenie prenosu hybnosti znamenať rozdiel medzi úspešnou vychyľovacou misiou a nárazom. Je dôležité, aby sme dostali správnu odpoveď. Mať porovnateľné údaje z reálneho sveta je veľmi podstatné,“ vysvetlil.

Pandémia Covid-19 môže spôsobiť globálny nedostatok potravín, varuje OSN
Vďaka bezpečnostným opatreniam nedostanete Covid-19, avšak nevýhodou je, že tieto kroky vás môžu pripraviť o čerstvé jedlo vrátane ovocia a zeleniny. Informuje portál RT. Čítať ďalej
29 | 03 | 2020 | Marek Molnár