Vallo nakúpil drahšie rúška ako Kičura. Bratislava tak má najdrahšie rúška na Slovensku, tvrdí Transparency
28 | 03 | 2020 I Jaroslav Fabok

Primátor Bratislavy Matúš Vallo nakúpil v čase epidémie koronavírusu suverénne najdrahšie jednorazové rúška na Slovensku. Ich cenou prekonal aj nákup Správy štátnych hmotných rezerv, ktorú viedol už odvolaný Kajetán Kičura.


Nezisková organizácia Transparency International Slovensko uviedla, že Magistrát hlavného mesta SR Bratislava nakúpil 45-tisíc jednorazových rúšok po 2,2 eura za kus. SŠHR, ktorá bola za svoj nákup kritizovaná, pritom za jedno rúško zaplatila takmer o 50 centov menej, presnejšie 1,71 eura.


Rúška, ktoré v v bežných časoch stoja približne dva centy za kus, nakúpil Vallo od firmy Jamini A. Tá má podľa informácií Transparency sídliť v dome bývalého policajného viceprezidenta Jána Vaľa v Rovinke.


Firma, ku ktorej vlastníctvu sa prihlásil Ján Vaľo mladší, syn bývalého policajného viceprezidenta, však mala doteraz veľmi nízke tržby. V roku 2018 dosiahli jej tržby len necelých 11-tisíc eur a Vaľova firma dokonca nie je ani zapísaná v registri partnerov verejného sektora a v predmete jej podnikania sa nenachádza obchodovanie so zdravotníckym materiálom.


Slováci vymysleli aplikáciu na kontrolu ľudí. Vraj či nosia povinne rúška
Svoj príspevok v boji s pandémiou prináša aj istá nemenovaná slovenská startupová firma. Vytvorili systém Mask Detector, ktorý dokáže rozpoznávať, či ľudia majú rúška alebo nie, píše portál Startitup. Čítať ďalej
25 | 03 | 2020 | Slávka Cigáňová

Magistrát tento nákup obhajoval časovým stresom pri zadávaní objednávky na ochranné pomôcky. Rúška sa snažil zabezpečiť už v sobotu 14. marca aby s nimi najbližší pondelok mohli jeho zamestnanci nastúpiť do práce.


Podľa slov hovorcu Magistrátu Petra Bublu mala práve firma syna bývalého policajného viceprezidenta rúška k dispozícii v skladových zásobách a tovar dokázala dodať do 24 hodín.




Zabavené rúška do Čiech doviezol vplyvný predstaviteľ komunistickej Číny. Skončili u priekupníka
Aktuálne.cz zmapovalo cestu rúšok zabavených políciou v Lovosiciach. Vybavenie pôvodne skladoval jeden z najvplyvnejších mužov čínskej komunity v Česku. Státisíce rúšok dovezených Čou Ling-ťienom následne skončilo v rukách českého priekupníka,... Čítať ďalej
24 | 03 | 2020 | Slávka Cigáňová