Talianski politici začali brojiť proti Rusku
28 | 03 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

Väčšina pomoci, ktorá prišla na boj proti koronavírusu, je podľa „vysoko postavených talianskych politických zdrojov“ zbytočná. Napísala La Stampa.


Ako na základe turínskych novín La Stampa uviedli ruské noviny Kommersant, „80 percent ruských dodávok pre Taliansko je úplne zbytočných alebo takmer zbytočných“. Ide o vybavenie pre bakteriologickú dezinfekciu, terénne laboratórium pre sterilizáciu a iné zariadenia tohto druhu. Z Číny dostalo Taliansko hlavne masky a prístroje na umelú ventiláciu.


Podľa rovnakých „vysoko postavených politických zdrojov“ noviny La Stampa uvádzajú, že skutočný dôvod, prečo taliansky premiér Giuseppe Conte prijal pomoc Ruska, bol iný“. Po dlhom telefonickom rozhovore s ruským prezidentom Vladimírom Putinom sa tak mal v tomto zložitom období taliansky predseda vlády rozhodnúť preto, aby upevnil vzťahy s Moskvou.


Turínske noviny La Stampa komentujú aj skutočnosť, že Taliansko dostalo pomoc zadarmo. Považujú ju za „veľkorysý darček“, ktorý vyjde Taliansko draho. „Ruskí vojaci sa voľne pohybujú po Taliansku v blízkosti základní NATO“.


Ruského veľvyslanca v Taliansku Sergeja Razova postoj novín La Stampa zaskočil. „Prekvapilo ma, že som si v renomovaných talianskych novinách prečítal, že významná časť vybavenia dodaného Ruskom nie je potrebná. Že naša pomoc je motivovaná predovšetkým politicky," povedal diplomat. „Zdá sa mi, že by bolo lepšie opýtať sa obyvateľov Bergama. Medzi ktorými je bohužiaľ veľa chorých a mŕtvych. Pokiaľ ide o politiku a propagandu. Podľa môjho názoru sú takéto postoje produktom zvráteného myslenia. Keď sa za nezaujatou snahou pomôcť priateľskému národu za každú cenu hľadá nejaký nekalý úmysel,“ komentoval Razov.


Rakúsko zakrýva symboly EÚ, Taliansko ich nahrádza ruskou vlajkou. Západ končí a Čechov čaká veľká úloha
Udalosti okolo koronavírusu potvrdili, že Západ už stratil postavenie svetového hegemóna. Aj Európska únia je mŕtva. Rovnako skončila doba globálneho nomádstva. Ľudstvo však rozhodne lepšie nebude. Čítať ďalej
26 | 03 | 2020 | Imrich Kovačič