Rómovi s pozitívnou cestovateľskou anamnézou odoberú vzorky
28 | 03 | 2020 I TASR

Obyvateľovi rómskej osady v mestskej časti Háj v Gelnici, pre ktorého sa dostala osada do karantény, odoberú v sobotu vzorky na zistenie prítomnosti nového koronavírusu. Pre TASR to potvrdil primátor mesta Dušan Tomaško. Ako tiež uviedol, zlepšiť súčasnú situáciu osadníkov a zabezpečiť ich väčšiu disciplinovanosť by pomohli unimobunky.


"Vzorky by mali odobrať dnes okolo 11.00 h spolu s hasičmi," povedal Tomaško s tým, že dúfa, že budú negatívne. Na druhej strane sa však obáva, že v prípade, že sa nový koronavírus u inkriminovaného Róma nepotvrdí, bude veľmi ťažké "prinútiť" komunitu 14-dňovú karanténu dodržať.

Ako doplnil, v súčasnosti osadu monitoruje mestská polícia, a tiež príslušníci miestnej občianskej poriadkovej služby, a to 24 hodín denne. Osadu častejšie navštevujú aj hliadky štátnej polície. Samospráva tiež osadníkom zabezpečuje pitnú vodu a potraviny. "Je to obrovská záťaž pre samosprávu, ale musíme to urobiť, aby sme ochránili ostatných obyvateľov," uviedol.

Vallo nakúpil drahšie rúška ako Kičura. Bratislava tak má najdrahšie rúška na Slovensku, tvrdí Transparency
Primátor Bratislavy Matúš Vallo nakúpil v čase epidémie koronavírusu suverénne najdrahšie jednorazové rúška na Slovensku. Ich cenou prekonal aj nákup Správy štátnych hmotných rezerv, ktorú viedol už odvolaný Kajetán Kičura. Čítať ďalej
28 | 03 | 2020 | Jaroslav Fabok


V súvislosti so situáciou v osade zasadal v piatok (27. 3.) popoludní krízový štáb mesta. Hlavným cieľom stretnutia bolo nájsť , riešenie, akým spôsobom počas karantény presťahovať obyvateľov z osady a dôslednejšie tak zabezpečiť ich izoláciu i pohodlie.

"Mesto momentálne nemá žiadne zariadenie, kde by ich vedelo umiestniť," povedal primátor s tým, že s umiestnením do mestských školských zariadení alebo na zimný štadión nesúhlasí. Možnosť postaviť na futbalovom ihrisku "veľkostan" podľa neho tiež nepripadá do úvahy, keďže ihrisko sa nachádza uprostred sídliska.

"Najradšej by som bol, keby sme im vedeli dať unimobunky. Tým by sa vyriešil aj problém s vodou a toaletami," dodal s tým, že s touto požiadavkou, rovnako ako so žiadosťou o zabezpečenie ochranných pomôcok a dezinfekčných prostriedkov sa prostredníctvom okresného úradu obrátila samospráva na ministerstvo vnútra.

Naď je zatiaľ pri lietadlách F-16 opatrný. Chce si najskôr naštudovať zmluvu
Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) je zatiaľ pri nadzvukových lietadlách F-16 opatrný. Pred rokovaním s americkou stranou si chce najskôr naštudovať zmluvu. Čítať ďalej
28 | 03 | 2020 | SITA