Príde kapitán Danko o svoje výložky? Čaputová a Naď chcú politikom odoberať vojenské hodnosti
28 | 03 | 2020 I Jaroslav Fabok

Politici, ktorí svoje vojenské hodnosti získali za zvláštnych okolností o ne možno nakoniec prídu. Situácia okolo vojenských hodnotí svojho času zviditeľnila najmä Andreja Danka.


Nový minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) po rokovaní s prezidentkou Zuzanou Čaputovou oznámil , že svoju pozornosť zameria na vojenské hodnosti, ktoré slovenskí politici získali za podivných okolností. Šéf obrany sa s prezidentkou rozprával najmä na tému momentálneho stavu armády v súvislosti s koronavírusom.


Naď okrem iného po stretnutí zdôraznil, že sa pokúsi hľadať riešenia, ktoré by umožnili odnímať vojenské hodnosti politikom, ktorí ich v minulosti získali.


Nový minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) po rokovaní s prezidentkou Zuzanou Čaputovou oznámil , že svoju pozornosť zameria na vojenské hodnoti, ktoré slovenskí politici získali za podivných okolností. Šéf obrany sa s prezidentkou rozprával najmä na tému momentálneho stavu armády v súvislosti s koronavírusom.


Ak by pandémia trvala viac ako rok globalizácia skončí a prejdeme na primitívnu ekonomiku, tvrdí odborník
Bývalý hlavný ekonóm Svetovej banky Branko Milanovic hovorí o katastrofických scenároch v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Čítať ďalej
26 | 03 | 2020 | Jaroslav Fabok

Naď okrem iného po stretnutí zdôraznil, že sa pokúsi hľadať riešenia, ktoré by umožnili odnímať vojenské hodnosti politikom, ktorí ich v minulosti získali.


"Je to neférové voči vojakom, neférové voči tým, ktorí dnes slúžia, ktorí tu držia 24-hodinové služby, aby niekto, kto je v politickej funkcii dostával umelo z nejakého papalášizmu takéto hodnosti,“ povedal nový minister obrany.


Ak by sa právna úprava v tejto oblasti napokon zmenila, odňatie hodnosti by sa mohlo týkaj aj bývalého predsedu NRSR Andreja Danka (SNS). Ten bol na hodnosť kapitána v zálohe, z rozkazu vtedajšieho ministra obrany Petra Gajdoša (SNS), povýšený v roku 2017.


Gajdoš  v tej dobe sekundoval Dankovi a potvrdil, že vtedajší predseda Slovenskej národnej strany si túto vojenskú hodnosť zaslúži. Napriek tomu, že Danko preskočil viacero hodností tvrdil, podobne ako Gajdoš, že si hodnosť kapitána zaslúži.


Nový minister obrany však pripomenul, že tento krok nie je smerovaný len na Dankovo povýšenie. Podľa Naďa sa to má týkať „aj plukovníkov z Ficovej vlády.“ V roku 2016 boli totiž do plukovníckych hodností povýšení takmer všetci členovia jednofarebnej vlády strany Smer.


Koronavírus mení svet: Príbehy ľudí zo siedmich veľkomiest, ktorí vedú s nákazou vlastnú vojnu
Nový koronavírus sa rozšíril už do viac ako 140 krajín a zmenil každodenný život ľudí z celého sveta. Svoje skúsenosti zo siedmich veľkomiest naprieč štyrmi kontinentmi zdieľali redaktori pre South China Morning Post. Čítať ďalej
23 | 03 | 2020 | Natália Sollárová