Pandémia koronavírusu vytvorila priestor pre nové typy kriminality. Zločinnosť stúpa, tvrdí Europol
28 | 03 | 2020 I Jaroslav Fabok

Nielen jednotlivé vlády a ich bezpečnostné zložky sa prispôsobujú krízovým podmienkam spôsobeným koronavírusom. Rovnako aj organizované skupiny a zločinci hľadajú nové spôsoby, ako zo situácie vyťažiť čo najviac.


Zo správy európskeho policajného úradu Europol, ktorá bola zverejnená v piatok (27. marca) vyplýva, že počas koronavírusovej pandémie sa v európskych krajinách prudko zvýšila miera kriminality.


Podľa Europolu môže za stúpajúcu kriminalitu to, že zločinci začali svoje praktiky prispôsobovať podmienkam aktuálnej krízovej situácie. Správa uvádza, že v členských krajinách EÚ narastá najmä miera počítačovej kriminality, podvodov, kráďeží ale aj falšovania.


Mafiánsky boss Černák prezradil, koho volil a čo očakáva od novej vlády
Ako pandémia koronavírusu zasiahla život za mrežami? Má vôbec nejaký vplyv na na doživotie odsúdeného človeka? Koho vlastne volil v nedávnych parlamentných voľbách? Rozhovor s mafiánskym bossom Mikulášom Černákom priniesol portál topky.sk.... Čítať ďalej
28 | 03 | 2020 | Slávka Cigáňová

Od vypuknutia pandémie taktiež výrazne stúpol  predaj falšovaných ochranných výrobkov, medzi ktoré patria rúška, dezinfekčné gély alebo lieky. V priebehu marca tohto roka zároveň Europol potvrdil, že sa mu podarilo zadržať približne 34-tisíc falošných ochranných chirurgických rúšok.


Medzi falšované lieky, s ktorými zločinecké skupiny obchodovali tiež, patrili najmä antivírusové lieky, lieky proti malárii či vitamíny.


Podľa šéfky európskeho policajného úradu Catherine De Bolleovej je takéto správanie neprijateľné a dokonca môže ohrozovať ľudské životy. „Podvodníci veľmi rýchlo prispôsobili známe vzorce a využili strach a obavy obetí počas krízy,“ uvádza správa.


Najčastejšie nakazená veková kategória v SR je od 30 do 44 rokov
Na Slovensku pribudlo počas piatka (27. 3.) 23 nových prípadov nákazy novým koronavírusom, celkový počet evidovaných prípadov ochorenia COVID-19 teda stúpol na 292. Čítať ďalej
28 | 03 | 2020 | TASR