Naď je zatiaľ pri lietadlách F-16 opatrný. Chce si najskôr naštudovať zmluvu
28 | 03 | 2020 I SITA

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) je zatiaľ pri nadzvukových lietadlách F-16 opatrný. Pred rokovaním s americkou stranou si chce najskôr naštudovať zmluvu.


Uviedol to v odpovediach pre agentúru SITA, ktorá sa pýtala, ako by mohlo vyzerať rozloženie splátok za 14 lietadiel, ktoré Naď avizoval. Minister nechce partnerom posielať odkazy cez médiá, zároveň označil debatu o prípadnej úprave splátok za predčasnú. Slovensko objednalo 14 lietadiel F-16 za predchádzajúceho vedenia rezortu obrany.

Základná zmluva bola podpísaná na sumu približne 1,6 miliardy eur. Naď vo viacerých rozhovoroch spomenul, že výška splátok je dosť vysoká a chce sa preto zaoberať ich možným prepočtom. „Ide o takmer tretinu rozpočtu rezortu obrany,“ priblížil Naď výšku splátok. Ako bude vyzerať ich finálna podoba v súčasnosti nie je zrejmé.

Čaputová odobrila obmedzovanie našej slobody
Údaje bude možné zisťovať aj neanonymne „na účel identifikácie príjemcov správ, ktorým je potrebné oznámiť osobitné opatrenia Úradu verejného zdravotníctva SR v záujme ochrany života a zdravia“. Čítať ďalej
27 | 03 | 2020 | Aneta Leitmanová


„Táto diskusia je predčasná. Potrebujem sa v prvom rade dôkladne oboznámiť s podpísanou zmluvou, ktorá nebola zverejnená. Navyše, určite nebudeme komunikovať s naším spojencom prostredníctvom médií. Akékoľvek návrhy by sa mali v prvom rade dozvedieť Spojené štáty americké ako zmluvná strana,“ uviedol Naď.

Súčasný minister ešte pred parlamentnými voľbami hovoril o tom, že finálna suma za stíhacie lietadlá môže presiahnuť dve miliardy eur. Zatiaľ nie je známe ani to, o koľko sa môže pôvodná zmluva rozšíriť pri započítaní servisu strojov či zabezpečenia potrebnej infraštruktúry. Stíhačky majú byť dodané na prelome rokov 2023 a 2024.

Koronavírus je len smrtiaca informácia (German Sadulajev)
Komentár Germana Sadulajeva (Pohľad) Čítať ďalej
27 | 03 | 2020 | Preklad: Redakcia HD


Ministerstvo obrany dotiahlo nákup nových stíhacích lietadiel v lete 2018. Ozbrojené sily budú disponovať celkovo 14 stíhačkami F-16. Ich dodanie je naplánované do roku 2024. Slovenskí piloti, ktorí budú na strojoch lietať, sa už pripravujú v Spojených štátoch amerických.

Lietadlá boli obstarané cez americký program spôsobom vláda - vláda. Slovenské nebo v súčasnosti strážia zastaralé stroje MiG-29, na ktorých prevádzku Slovensko navyše vynakladá ročne desiatky miliónov eur.

Fiačan konečne vysvetlil, prečo oslobodil ôsmich sudcov zadržaných pri akcii Búrka
Mimovládna organizácia Transparency International Slovakia (TIS) na svojom facebookovom účte zverejnila reakciu predsedu Ústavného súdu SR (ÚS) Ivana Fiačana. V otvorenom liste ho požiadala o vysvetlenie, prečo súd poslal za mreže iba piatich... Čítať ďalej
28 | 03 | 2020 | SITA