Macron vyzval EÚ na spoločné konanie pri riešení koronavírusovej krízy
28 | 03 | 2020 I TASR

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval Európsku úniu, aby v boji proti kríze šírenia nového druhu koronavírusu postupovala spoločne.


"Neželám si egoistickú a rozdelenú Európu," povedal Macron v rozhovore pre tri talianske denníky, ktorý zverejnili v sobotu.

"Túto krízu neprekonáme bez silnej európskej solidarity zo zdravotníckeho a finančného hľadiska," zdôraznil s požiadavkou na spoločné konanie pri financovaní výdavkov v tejto kríze. "Číslo je druhoradé, je to signál ktorý je dôležitý," citovala ho agentúra DPA.

Lídri členských štátov EÚ sa vo štvrtok večer ani po dlhých rozhovoroch nezhodli na finančných opatreniach proti aktuálnej kríze. Francúzsko, Taliansko, Španielsko a ďalšie krajiny žiadajú spoločné prevzatie dlhov, čo naráža na dôrazný odpor Nemecka, Holandska a iných štátov, približuje DPA.

Ruská vojenská podpora je „veľmi potrebná“ v talianskom boji proti Covid-19, uviedol viceprezident Lombardska
Ruská pomoc je „veľmi potrebná“ v prebiehajúcom boji Talianska proti vírusu Covid-19, uviedol viceprezident lombardského regiónu Fabrizio Sala potom, čo krajina zaznamenala najvačší jednodňový nárast úmrtí. Informuje portál RT. Čítať ďalej
28 | 03 | 2020 | Marek Molnár


Macron v rozhovore pre denníky La Stampa, La Repubblica a Corriere della Sera spresnil, že diskusie budú v najbližších týždňoch pokračovať. "Tento boj nemôžeme vzdať," vyhlásil.

Francúzsky líder tiež kritizoval, že sa hovorí veľa o čínskej alebo ruskej pomoci, no nespomína sa, že Francúzsko a Nemecko poslali dva milióny ochranných masiek a desaťtisíce ochranných oblekov do Talianska. Podľa Macrona to síce nie je postačujúce, ide však o začiatok. Na začiatku epidémie Európania pomohli aj Číne a poslali jej 50 ton materiálu. "Európa musí byť hrdá a musí sa cítiť silná - a taká aj je," povedal Macron.

Dodal, že niektoré krajiny sa správajú, akoby za krízu boli zodpovedné Taliansko alebo Španielsko, hoci patria k prvým obetiam a tento vírus žiadnu krajinu neušetrí. Macrona podľa jeho slov znepokojuje choroba "každý za seba".

"Musíme urobiť všetko, aby sme zastavili rozširovanie tohto vírusu, ale vždy konať ako Európania," apeloval.

Mesto Wu-chan sa pomaly vracia do normálu. Po dvoch mesiacoch sa otvára metro
Metro v meste Wu-chan, z ktorého pochádza smrteľný vírus Covid-19, otvorilo svoje dvere po dvoch mesiacoch pre 11 miliónom obyvateľov. Informuje portál RT. Čítať ďalej
28 | 03 | 2020 | Marek Molnár