Koronavírus mohol úradovať v Taliansku už vlani
28 | 03 | 2020 I Slávka Cigáňová

Nákaza nebezpečným vírusom mohla v Taliansku prepuknúť oveľa skôr, než hovoria oficiálne záznamy.  Talianski vedci sa venujú štúdii, podľa ktorej sa vírus začal šíriť už vlani v priebehu októbra až decembra. Informovala o tom agentúra Reuters.


Adriano Decarli, profesor epidemiológie a lekárskej štatistiky na univerzite v Miláne, uviedol, že medzi oblasťami Miláno a Lodi v období od októbra do decembra minulého roka došlo k „významnému“ zvýšeniu počtu ľudí hospitalizovaných pre zápal pľúc a chrípku. Povedal, že nedokáže poskytnúť presné čísla, ale „niekoľko stoviek“ ľudí bolo prevezených do nemocnice za posledné tri mesiace roku 2019 v týchto oblastiach - dvoch z najhoršie postihnutých miest Lombardska. Mali príznaky podobné pneumónii a chrípke, pričom niekoľko z nich zomrelo.

Práve v tomto období zaznamenali v Lombardsku, neskoršom ohnisku nákazy, medziročne veľký nárast počtu prípadov chrípky. „Chceme vedieť, či sme tu nemali koronavírus už koncom roka 2019, a keby to bola pravda, prečo to nikto neodhalil. Pomôže nám to získať jasnejší obraz pre prípad, že budeme čeliť prípadnej ďalšej vlne epidémie."

Po ukončení výskumu si podľa epidemiológa budú môcť úrady vyžiadať povolenia k exhumácii ľudí s podozrivými symptómami, ktorí v Lombardsku zomreli v spomínanom období.

Oficiálne záznamy však hovoria o tom, že v Taliansku sa koronavírus objavil až 21. februára.

Koronavírus je len smrtiaca informácia (German Sadulajev)
Komentár Germana Sadulajeva (Pohľad) Čítať ďalej
27 | 03 | 2020 | Preklad: Redakcia HD