AKTUÁLNE: V obchodoch budú výrazné obmedzenia
28 | 03 | 2020 I Peter Haluza, TASR, SITA

Obchody budú musieť zabezpečiť pri vstupe to, aby mali nakupujúci rúška. Zároveň by mali mať nakupujúci zabezpečené rukavice alebo dezinfenciu rúk. Po zasadnutí Ústredného krízového štábu to oznámil premiér Igor Matovič.


Okrem toho bude musieť byť odstup v radách medzi nakupujúcimi minimálne 2 metre. Obmedzený bude aj počet nakupujúcich v jednom obchode. Meranie teploty pri vchode však nebude povinné.

Okrem prevádzok, ktoré sú už otvorené, sa otvárajú aj prevádzky očných optík, prevádzky lízingových služieb, STK a emisnej kontroly, servis výpočtovej a telekomunikačnej techniky, advokátov a notárov, služby kľúčových služieb, zberných dvorov, metrového textilu a galantérie, predajní a servisov bicyklov, záhradníctva a záhradníckej techniky, stavebnín, elektroinštalačného materiálu, železiarstva a farby laky. V obchodných domoch však stále môžu byť otvorené len potraviny, lekárne a drogérie.

Pohotovostné lekárne a veterinárne ambulancie budú otvorené aj v nedeľu, keď budú zatvorené všetky iné prevádzky, ako potraviny či drogérie. Po rokovaní ústredného krízového štábu to oznámil hlavný hygienik SR Ján Mikas. Informoval tiež, že štát chce zachytiť všetkých Slovákov vracajúcich sa zo zahraničia, a aj tých, čo prichádzajú späť individuálne. Zamedziť sa tým má tvorbe ohnísk nákazy po celom Slovensku.

Podľa ministra zdravotníctva máme aktuálne na Slovensku 292 pozitívne testovaných pacientov na koronavírus, keďže v piatok pribudlo 23 prípadov.

Čaputová odobrila obmedzovanie našej slobody
Údaje bude možné zisťovať aj neanonymne „na účel identifikácie príjemcov správ, ktorým je potrebné oznámiť osobitné opatrenia Úradu verejného zdravotníctva SR v záujme ochrany života a zdravia“. Čítať ďalej
27 | 03 | 2020 | Aneta Leitmanová