Západnému svetu hrozí genocída dôchodcov.
27 | 03 | 2020 I Peter Paľonder 

Boris Johnson zmenil rétoriku len v posledných dňoch a Donald Trump všetky rady zdravotníctva ignoruje. USA a západ Európy riskujú genocídu dôchodcov.


Čínske mesto Wu-chan bolo prvé, kde koronavírus predbehol akékoľvek odvážne očakávania. Taliansko a Španielsko boli nepripravené a stredná a južná Európa improvizujú, aby dosiahli čo najnižší počet mŕtvych a nakazených. Švajčiarsko nechcelo ohroziť zisk obyvateľov, tak sa doteraz tvári, že sa nič nedeje a testuje len tých, ktorým je viditeľne zle, nakazených pribúda denne takmer po 1000. Konečne sa rozhodli zatvoriť hranice, no zatiaľ len pre turistov. Francúzsko má okolo 250 mŕtvych denne a nasleduje taliansky model.

Najhoršie je, keď sú lídri štátov ochotní akceptovať straty na životoch, aby ich vyvážili nižšou hospodárskou stratou.  Amerika sa rozhodla namiesto testovania a radikálnych opatrení izolácie a ochrany obyvateľstva liečiť populáciu peniazmi. Donald Tramp nepoužíva rúško, podáva si ruku so senátormi, čím ignoruje odporúčania WHO.

Vzhľadom na pandémiu koronavírusu sa Senát USA rozhodol spustiť rozsiahly stimulačný balík, ktorý by mal do ekonomiky dostať približne 2 bilióny dolárov. Peniaze budú posielať ľuďom na účty. „Žiadna hospodárska politika nemôže úplne ukončiť situáciu, kým si bude verejné zdravie vyžadovať rozsiahle investície, aby sme znova rozbehli progresivitu nášho národa. Toto nie je ani balíček hospodárskych stimulov. Je to núdzová pomoc.“ Jeho demokratický oponent Chuck Schumer zdôraznil, že „rýchla a masívna pomoc Američanom je už na ceste“.

Slovenská vláda chce zaviesť autokraciu
V parlamentnej demokracii by o tom, či nejaký zákon môže občanmi volený poslanec predložiť, by nemal rozhodovať nejaký minister. Čítať ďalej
26 | 03 | 2020 | Arpád Németh


Amerika lieči vírus peniazmi. Podľa Johns Hopkins University bolo v USA do stredy večer okolo 70 000 známych nakazených novým koronavírusom. Viac ako 1000 ľudí zomrelo. Americký prezident Donald Trump sa vyjadril, že chce, aby už počas Veľkonočných sviatkov , čo je o 3 týždne, boli spojené štáty ekonomicky „na nohách a s vírusom na ústupe,“ čo všetci zainteresovaní označili za „neuveriteľné podceňovanie situácie a ignoráciu súčasného stavu.“

Presný rozsah ekonomických dôsledkov pandémie koronavírusu nie je zatiaľ jasný. Mnoho odborníkov sa však obáva dramatického prepadu v druhom štvrťroku a recesie po celý rok.

V New Yorku začali úrady budovať pohotovostné márnice, ďalšie mestá sú vyľudnené. Peniaze namiesto zdravotných opatrení sa Amerike môžu vrátiť ako genocída staršej generácie.

Matovičove priority sociálneho štátu
V Česku odložia nákup vojenských lietadiel, na Slovensku vyplácanie trinásteho dôchodku. Priority si treba určiť. Čítať ďalej
26 | 03 | 2020 | Jaroslav Fabok