Zákon na sprostredkovanie dát operátormi nie je v rozpore s ústavou, tvrdí prezidentka
27 | 03 | 2020 I TASR

Prezidentka SR Zuzana Čaputová považuje sprístupňovanie dát od operátorov Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu za primerané aktuálnej situácii.


Pre TASR to povedal hovorca hlavy štátu Martin Strižinec. Na Ústavný súd (ÚS) SR sa pre zákon o niektorých mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 a v justícii neobráti.

"Pani prezidentka zákon včera podpísala. Podľa nej nie je v rozpore s ústavou. Na to, v akej situácii sa nachádzame, je toto opatrenie podľa prezidentky primerané, je totiž časovo obmedzené a jeho účelom je ochrániť ľudí pred šírením nákazy," tlmočil stanovisko prezidentky Strižinec.

Výzvu na obrátenie sa s týmto opatrením na ÚS adresoval hlave štátu predseda Smeru-SD Robert Fico na piatkovej tlačovej konferencii. Chcel, aby tiež požiadala o pozastavenie účinnosti tohto opatrenia. Argumentoval tým, že zákon je v rozpore s Ústavou SR. Dodal, že ak tak hlava štátu neurobí, obráti sa na ÚS Smer-SD.

Slovensko má 269 pozitívnych prípadov nového koronavírusu
Na Slovensku pribudlo počas štvrtka (26. 3.) 43 nových prípadov nákazy novým koronavírusom, celkový počet evidovaných prípadov ochorenia COVID-19 stúpol na 269. Čítať ďalej
27 | 03 | 2020 | TASR


Národná rada (NR) SR v stredu (25. 3.) schválila legislatívu, v zmysle ktorej ÚVZ získa pre mimoriadnu situáciu prístup k údajom od mobilných operátorov, ktoré sú predmetom telekomunikačného tajomstva. Výnimkou je obsah správ a získavanie prevádzkových údajov. Úrad môže dáta používať v príčinnej súvislosti so vznikom pandémie alebo šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby.

Spracúvať ich bude v anonymizovanej podobe na štatistické účely potrebné na predchádzanie, prevenciu a modelovanie vývoja ohrozenia života a zdravia. A tiež na účel identifikácie príjemcov správ, ktorým je potrebné oznámiť osobitné opatrenia ÚVZ napríklad v prípade karantény. Údaje získa ÚVZ na základe písomnej odôvodnenej žiadosti. A to len v čase mimoriadnej situácie, núdzového stavu s tým, že zber a uchovávanie týchto dát môže trvať maximálne do konca kalendárneho roka.

Ministerstvo dopravy predĺžilo zákaz civilných letov minimálne do 10. apríla
Civilné lety zo všetkých slovenských letísk ostávajú aj naďalej zakázané. Ministerstvo dopravy a výstavby SR predĺžilo ich zákaz o ďalších štrnásť dní, a to od 27. marca minimálne do 10. apríla 2020. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa... Čítať ďalej
27 | 03 | 2020 | SITA