Tisíce Ukrajincov čakalo na poľských hraniciach s obavami, či sa dostanú domov
27 | 03 | 2020 I Timotej Dudka

Tisíce Ukrajincov čakali v piatok na posledných troch otvorených hraničných priechodoch s Poľskom, aby sa dostali do svojej vlasti skôr, ako Ukrajina uzavrie hranice kvôli pandémii koronavírusu, informuje Reuters.


„V posledných dňoch pozorujeme 3 500 až 5 000 ukrajinských občanov, ktorí denne opúšťajú Poľsko cez Korczowu“ uviedla regionálna hovorkyňa poľskej pohraničnej stráže Elzbieta Pikorová.

„Hlavným dôvodom, prečo odchádzajú, je pandémia. Mnoho z nich pracovalo napríklad v hoteloch či reštauráciách, ale ich pracovné miesta sú pozastavené, čo ich vedie k návratu k svojim rodinám a do svojej domoviny,“ dodala Pikorová.



Na priechode Korczowa v juhovýchodnom Poľsku, 74 km západne od ukrajinského mesta Ľvov, sa postavilo okolo 3 500 ľudí, ktorí sa chceli dostať cez hranicu s Ukrajinou.

Odhaduje sa, že v Poľsku žije alebo pracuje približne jeden až dva milióny Ukrajincov. Mnoho ukrajinských zamestnancov, ktorí pracujú v odvetviach, ako je stavebníctvo a poľnohospodárstvo, vstupuje do Poľska na dočasné víza na niekoľko mesiacov a potom sa vracajú domov.

Poľsko minulý týždeň uzavrelo svoje hranice s okolitými krajinami v snahe obmedziť šírenie koronavírusu. V piatok večer má Ukrajina zatvoriť svoje hranice, a tak sa veľa Ukrajincov snaží dostať domov kvôli obavám.

Posledné lety, ktoré prepravujú Ukrajincov prichádzajúcich zo zahraničia pristávajú v piatok. Úrady v Kyjeve však uviedli, že všetci ukrajinskí občania prichádzajúci z Poľska, ktorí sa dokážu dostať na hranicu, budú môcť vstúpiť na Ukrajinu aj po piatku.

Japonsko uprednostňuje domáci dizajn pre stíhačky budúcej generácie
Japonsko plánuje vyvinúť bojové stíhacie lietadlá so zabudovanou technológiou „stealth“ na domácom trhu a odmieta návrhy od amerických a britských leteckých spoločností, informuje Reuters. Čítať ďalej
27 | 03 | 2020 | Timotej Dudka