Proces s podnikateľkou Eleonórou K. je pre koronavírus zrušený
27 | 03 | 2020 I TASR

Proces s východoslovenskou podnikateľkou Eleonórou K., predtým známou ako Eleonóra M., a ďalšími spoluobžalovanými z podvodov, naplánovaný pred Okresným súdom (OS) Bratislava I od utorka (31. 3.), je zrušený.


"V predmetnej trestnej veci bol termín hlavného pojednávania, vytýčený na 31. marca, 1. a 2. apríla, zrušený z dôvodu opatrení pred šírením nového koronavírusu. Nový termín pojednávania zatiaľ vytýčený nie je," informoval v piatok TASR hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

Naposledy sa vo veci malo pojednávať v polovici januára. Proces sa odročil, keďže sa opätovne nedostavila Eleonóra M. a jeden spoluobžalovaný. Ďalší štyria dali zase súhlas na pojednávanie v neprítomnosti.

Riadne sa v kauze nekonalo viac ako rok, keď senát musel z rozličných dôvodov proces najmenej tri razy odročovať. Skoré ukončenie tejto kauzy sa na tomto súde nepredpokladá. Krajská prokuratúra v Bratislave totiž pôvodne navrhla vypočuť 80 svedkov, vypočutých bolo približne len 60.

Ministerstvo dopravy predĺžilo zákaz civilných letov minimálne do 10. apríla
Civilné lety zo všetkých slovenských letísk ostávajú aj naďalej zakázané. Ministerstvo dopravy a výstavby SR predĺžilo ich zákaz o ďalších štrnásť dní, a to od 27. marca minimálne do 10. apríla 2020. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa... Čítať ďalej
27 | 03 | 2020 | SITA


Eleonóra K. je obžalovaná z faktoringového podvodu a neodvedenia dane s ďalšími piatimi spoluobžalovanými. Podľa obžaloby mala s Marošom M., Dušanom K. a Marekom K. v roku 2007 presvedčiť konateľa banskobystrickej firmy, že ak podpíše faktoringovú zmluvu, túto spoločnosť získa.

Potom mali vyhotoviť podľa obžaloby tri falošné dodávateľské faktúry. Údajné pohľadávky vyplývajúce z týchto faktúr previedli na faktoringovú spoločnosť, ktorá Eleonóre K. podľa obžaloby vyplatila takmer 700.000 eur.

Eleonóra K., Donald D. a Peter M. taktiež od septembra 2007 nafingovali kúpu tlačiarenského stroja takmer za 3,2 milióna eur a na tomto základe si uplatnili nadmerný odpočet DPH vo výške viac ako 500.000 eur. Daňový úrad peniaze nevyplatil, pretože pri kontrole zistil neoprávnené uplatnenie odpočítania dane. V tejto kauze sa začalo pojednávať v marci 2014.