Pandémia hýbe aj hodnotou benzínu. U susedov sa už tankuje za „ukrajinské“ ceny
27 | 03 | 2020 I Slávka Cigáňová

Sumy za takovanie pohonných hmôt v poslednom období klesajú. Je za tým zlacňovanie ropy na svetových burzách, ale aj nižší dopyt v súvislosti s nákazou koronavírusom. Správu priniesol hnonline.sk.


Dôvodom poklesu cien sú aj nezhody v Organizácii krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). Arabskí šejkovia totiž na nečakanú situáciu v súvislosti s pandémiou reagujú obmedzením ťažby ropy a znižovaním cien. Ich zásoby stoja nepredané niekde v Perzskom zálive. Medzinárodná agentúra pre energie (IEA) v tomto roku dokonca predpokladá najnižšiu spotrebou ropy za posledných desať rokov.
U nás ešte nad euro

Ceny na Slovensku sa síce ešte držia nad eurom, no klesajú. Podľa údajov Štatistického úradu SR sme na prelome rokov tankovali bežný 95 oktánový natural benzín za priemerne 1,341 eura za liter a naftu za 1,252 eura. Aktuálne je to 1,197 eura za benzín a 1,091 eura za naftu.

Slovensko má 269 pozitívnych prípadov nového koronavírusu
Na Slovensku pribudlo počas štvrtka (26. 3.) 43 nových prípadov nákazy novým koronavírusom, celkový počet evidovaných prípadov ochorenia COVID-19 stúpol na 269. Čítať ďalej
27 | 03 | 2020 | TASR


Situácia u našich susedov je pre motoristov priaznivejšia. „Za rozdielom v cenách palív stojí rozdielne daňové zaťaženie. Každá krajina má iné sadzby dane na pohonné hmoty, čo v konečnom dôsledku ovplyvňuje ceny pohonných hmôt. Daňové zaťaženie tvorí na Slovensku viac ako 50 percent z ceny pohonných hmôt,“ vysvetľuje Lukáš Lipovský, analytik spoločnosti X-Trade Brokers.

V Maďarsku sa cena dostala na úroveň 0,88 eura za liter benzínu natural 95 a 1,06 eura za liter nafty. Česi podľa portálu globalpetrolprices.com platia priemerne 1,05 eura za liter benzínu natural 95 a 1,04 eura za liter nafty. V prípade lacnej siete ONO je to dokonca len 0,885 eura za benzín natural 95 a 0,907 eura za liter nafty.
"Ukrajinské" ceny

Rakúsko sa ešte drží na 1,09 eura za liter benzínu natural 95 a cena za liter nafty je tam 1,06 eura. Len niekoľko kilometrov od slovenských hraníc je však viacero čerpacích staníc s cenami pod jedným eurom. Poľsko má 0,93 eura za liter benzínu natural 95 a  0,98 eura za liter nafty.

V okolitých krajinách sa už teda tankuje za „ukrajinské“ ceny. Tam totiž boli ceny za benzín i naftu okolo 90 centov za liter bežné aj pred niekoľkými rokmi. Za pomerne stále vyššie ceny na slovenských čerpacích staniciach však môže podľa Lipovského čas. „Vývoj cien pohonných hmôt na Slovensku je oneskorený o dva až tri týždne za vývojom cien palív v Rotterdame. V niektorých krajinách môže byť toto oneskorenie kratšie, a preto sa u nich skôr prejavil pokles cien pohonných hmôt.“

Vikár slúžil online bohoslužbu. Nevšimol si katastrofu za sebou (VIDEO)
Vikár Simon Beach z kostola Sv. Budeaux v anglickom Plymouthe sa svojich veriacich snažil pred šíriacou sa pandémiou ochrániť tým, že usporiadal online bohoslužbu. Avšak kurióznym spôsobom ohrozil seba samého. Správu zverejnili... Čítať ďalej
27 | 03 | 2020 | Slávka Cigáňová