Ľudia kupovali lieky do zásoby. Tehotné a deti teraz nemajú nič proti horúčke a bolesti
27 | 03 | 2020 I Slávka Cigáňová

Slováci v panike zo šíriacej sa pandémie koronavírusu vykúpili lekárne. Brali aj to, čo vôbec nepotrebujú.


Kupovať však obrovský počet liekov do zásoby nemá žiaden význam, pretože len tým škodíme ostatným. Portál najmama.aktuality.sk zhrnul, čo robiť v prípade, že liek potrebujete, aj to, kedy a či budú opäť dostupné.

Keďže chýbajú lieky od bolesti či migrény, ľudia, ktorých bolí zub, prípadne tehotné ženy a deti majú v súčasnosti jednoducho smolu. Ozýva sa čoraz viac mamičiek, ale aj budúcich mamičiek, ktoré sa sťažujú, že nedokážu lieky zohnať.
Problematický Ibuprofen

V niektorých prípadoch najmä u detí platí, že majú kontraindikáciu a nesmú užívať alternatívny liek. Hovorí o tom aj nešťastná mama dlhodobo chorého chlapca - ten Ibuprofen nesmie, no Paralen je vykúpený.

Rovnako tak tehotná Natália po príchode do jednej z bratislavských lekární zostala nemilo prekvapená. Ibuprofen sa totiž neodporúča ani tehotným.

"Vybrala som sa do lekárne kúpiť si nejaké výživové doplnky pre tehotné a potrebovala som aj nejaké lieky od bolesti, jediný, ktorý ako tehotná môžem, je ten s obsahom paracetamolu, ale zostala som veľmi prekvapená. Pani lekárnička ma informovala, že mám smolu a že tieto lieky sú beznádejne vypredané takmer všade."

Koronavírus si vyžiadal prvú kráľovskú obeť!
Talianska princezná Maria Tereza bourbonska-Parmská podľahla v 86 rokoch koronavírusu. Stala sa tak prvou obeťou šľachtického pôvodu, ktorá prišla o život po boji s obávaným COVID-19. Čítať ďalej
27 | 03 | 2020 | Miroslav Tóth

Kto to všetko skúpil?

Podobnú skúsenosť má aj dvojnásobná mama Lucia. "Doma mám vždy lieky od bolesti aj od teploty pre deti, aj pre dospelých a keďže nám už pomaly začali dochádzať, chcela som iba doplniť zásoby, keďže synovi rastú zúbky, žiaľ neúspešne. Prešla som všetky internetové lekárne, kde som dokonca nezohnala ani žiaden sirup od kašľa, žiadne vitamíny, nič. Neviem, kto všetko skúpil tie lieky a či ich naozaj všetci Slováci aj potrebujú, ale je veľmi smutné, že nemysleli aj na to, že ich môže niekto skutočne potrebovať, nie že im budú hromady liekov stáť v poličke. Nakoniec som zohnala jeden jediný sirup od teploty pre deti v jednej malej lekárni u nás v meste."

V lekárňach je nedostatok liekov proti teplote pre malé deti aj dospelých, potvrdili kompetentní zo Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL). "Chýbajú najmä lieky s obsahom účinnej látky paracetamol a ibuprofén. Dôvodom tejto nedostupnosti je zvýšený dopyt zo strany pacientov," uviedla Magdaléna Jurkemíková, hovorkyňa ŠÚKL.
Čo sa dá robiť?

Možností nie je veľa... Chodiť od lekárne k lekárni, prípadne skúsiť všetky online lekárne. No výsledok je otázny. ŠÚKL radí občanom nasledovnú alternatívu: "Na horúčku je na Slovensku dostupných množstvo liekov s rôznymi účinnými látkami, najmä paracetamol, ibuprofen, kyselina acetylsalicylová (táto len však pre dospelých). Ak niektorý voľnopredajný liek nie je dostupný, pacientovi poradí alternatívu lekárnik."

„Odporúčame ľuďom, najmä starším, aby v tomto období nechodili, ak to nie je nevyhnutné, k svojim lekárom. Pokiaľ užívajú akékoľvek lieky a potrebujú si ich dať predpísať, môžu zatelefonovať do ambulancie a lekár im vystaví recept. Vyhnú sa tak kontaktu s ľuďmi v plných čakárňach,“ pripomína ešte generálny riaditeľ Národného centra zdravotníckych informácii Peter Blaškovitš.

Zákon na sprostredkovanie dát operátormi nie je v rozpore s ústavou, tvrdí prezidentka
Prezidentka SR Zuzana Čaputová považuje sprístupňovanie dát od operátorov Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu za primerané aktuálnej situácii. Čítať ďalej
27 | 03 | 2020 | TASR