Je bezpečné opakovane používať jedno ochranné rúško?
27 | 03 | 2020 I Timotej Dudka

Predpokladá sa, že vírus Covid-19 prechádza z človeka na človeka predovšetkým cez respiračné kvapôčky a kontaminované povrchy, takže správne použitie rúška vás môže dostatočne ochrániť pred nákazou, infomruje HuffPost.






Je tu však jeden závažný problém: Respirátory, rúška či iná ochranná výstroj už nie je ľahké zohnať. Na ochranu pred vdýchnutím infekčných chorôb sa používajú tenké chirurgické rúška či respirátory N95, ktoré používajú stavební pracovníci a na nemocničných oddeleniach, pretože blokujú najmenej 95% častíc vzduchu.

Americké centrá pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) nedávno vydali usmernenie, ktoré zdravotníkom umožňuje za určitých podmienok opakovane používať respirátory N95.

Nové fakty o dohadoch umelého pôvodu koronavírusu
Objavili sa nové fakty, ktoré môžu byť dôkazom umelého pôvodu koronavírusu. Napísali ruské noviny Izvestia. Čítať ďalej
26 | 03 | 2020 | Preklad: Redakcia HD





Čo ak však nie ste zdravotníkom a doma máte obmedzené množstvo masiek?





„Pokiaľ ste zdravý a nestaráte sa o infikovaného jedinca v domácnosti, stačí vám na bežné domáce používanie ochranná maska akéhokoľvek druhu,“ odporúča Svetová zdravotnícka organizácia.

„Noste ochranné rúška hlavne vtedy, keď očakávate, že budete v kontakte s potenciálne nakazenou osobou,“ uviedla Lucy Wilsonová, predsedníčka oddelenia pohotovostných zdravotných služieb na Univerzite Maryland v Baltimore County.

Ako vás môžu okuliare zachrániť pred koronavírusom?
Ako sa ukázalo, nosenie okuliarov, či už slnečných alebo dioptrických, vám môže pomôcť zabrániť tomu, aby ste sa nakazili stále viac šíriacim sa vírusom Covid-19. Ako je to možné? Čítať ďalej
24 | 03 | 2020 | Timotej Dudka





Opätovné použitie ochranného rúška vrátane respirátoru N95 nie je ideálne. „Najlepším postupom by bolo jednorazové použitie,“ dodala Wilsonová. Skutočnosť je však taká, že ochranné rúška sú stále menej dostupné. Ak však nejaké vlastníte, môžete ich znova použiť za určitých podmienok.





Ak používate akúkoľvek masku, musíte sa najprv uistiť, že sa z nej nestane ďalšia zóna kontaminácie. Wilsonová zdôraznila, že je potrebné si umyť ruky pred nasadením, ako aj po nasadení ochrannej masky.




CDC varuje, že po použití masky je predná strana masky znečistená a preto musíte „uchopiť spodné a vrchné väzby (gumičky) rúška / respirátoru a zložiť ho bez toho, aby ste sa dotkli prednej strany rukami.“




„Nedotýkajte sa rúška, pretože potom ho kontaminujete,“ uviedla Wilsonová.




Výskum z roku 2015 uverejnený v lekárskom časopise BMJ Open varoval pred opakovaným použitím textilných masiek. „Udržiavanie vlhkosti, opätovné použitie textilných masiek a zlá filtrácia môžu viesť k zvýšenému riziku infekcie,“ píše sa v správe.




Ľudia, ktorí používajú svoje vlastné textilné masky, by si ich mali prať ideálne po každom použití.




Ak používate domácu textilnú masku , vedzte, že v porovnaní s chirurgickým rúškom alebo respirátorom N95 bude vaša ochrana len okrajovo účinná pri prevencii šírenia infekčného ochorenia. Výskum o účinnosti rúšok z roku 2013 zistil, že chirurgické rúška boli trikrát účinnejšie pri prevencii šírenia chrípky ako látkové masky vyrobené z materiálu tričiek.




„Domáca maska ​​by sa mala považovať iba za poslednú možnosť, aby sa zabránilo prenosu kvapôčok od infikovaných jedincov, ale je to stále lepšie, ako žiadna ochrana,“ uvádza sa vo výskume.

Olizovanie vecí v obchode hodnotia Američania ako teroristickú hrozbu (Video)
Olizovať v obchode produkty v čase svetovej pandémie koronavírusu sa sa podľa RFT.com nevypláca. V USA policajti zatkli muža, ktorý na videu názorne predvádzal, že sa ochorenia Covid-19 nebojí. Teraz čelí obvineniu z teroristickej... Čítať ďalej
26 | 03 | 2020 | Miroslav Tóth



Keď bezpečne rúško zložíte, odložte ho do čistého prostredia, aby mohlo vyschnúť z akejkoľvek zhromaždenej vlhkosti. CDC odporúča na uskladnenie rúška čistú uzatváratelnú nádobu alebo papierové vrecko. Nezabudnite tieto nádoby pravidelne dezinfikovať, aby ste sa vyhli kontaminácii.




Ak vaša maska ​​nie je vyrobená z horľavého materiálu, môžete ju vložiť do rúry na 30 minút pri 158 stupňov , pretože koronavírus je ľahko zničiteľný vo vysokých teplotách. Zavesenie masky nad nádobu s vriacou vodou po dobe asi 10 minút, či intenzívne prežehlenie by tiež mohlo pomôcť zneškodniť vírus.

„Ak sa niečoho bojíš, mal by si to zjesť!“ Vietnamský šéfkuchár ponúka zákazníkom „Koronaburger“ (FOTO)
„Musíte to zjesť, aby ste to mohli poraziť!“ Toto je filozofia istého kuchára z Hanoja, ktorý sa snaží posilniť morálku vo vietnamskom hlavnom meste predajom zelených hamburgerov s motívom koronavírusu. Čítať ďalej
26 | 03 | 2020 | Timotej Dudka





Ak ochranné rúško opakovane používate, musíte vedieť, kedy správny čas ho prestať používať. Svetová zdravotnícka organizácia odporúča vyhodiť rúško hneď, ako bude spozorujete náznak vlhkosti a zahodiť ho do uzavretej nádoby.




Ak máte nedostatok rúšok, vedzte, že ich opätovné použitie nie je jedinou možnosťou, ako zastaviť šírenie koronavírusu. Umyte si ruky, zostaňte doma, nedotýkajte sa tváre a pravidelne čistite povrchy v domácnosti.




„Ochranné rúška sú len jednou z častí prevencie,“ uviedla Wilsonová. „Dôležitou časťou ochrany je tiež umývanie rúk. Pokiaľ nie ste v okruhu 4,5 m od niekoho, kto aktívne kašle, riziko infekcie je pravdepodobnejšie práve pri neúmyselnom dotyku niečoho, čo je kontaminované.“

Španielsko oficiálne prevýšilo Čínu v počte úmrtí
Počet úmrtí v dôsledku vírusu Covid-19 v Španielsku predčil oficiálny počet úmrtí z Číny, čím sa stalo druhou krajinou s najvyšším počtom úmrtí hneď za Talianskom, informuje BBC. Čítať ďalej
26 | 03 | 2020 | Timotej Dudka