Japonsko uprednostňuje domáci dizajn pre stíhačky budúcej generácie
27 | 03 | 2020 I Timotej Dudka

Japonsko plánuje vyvinúť bojové stíhacie lietadlá so zabudovanou technológiou „stealth“ na domácom trhu a odmieta návrhy od amerických a britských leteckých spoločností, informuje Reuters.


Odmietnuté návrhy dizajnu boli predložené od uznávaných leteckých spoločností ako Lockheed Martin Corp. či Boeing Co. zo Spojených štátov a BAE Systems z Veľkej Británie.

Schválenie domáceho návrhu by znamenalo, že popredný japonský dodávateľ, Mitsubishi Heavy Industries, bude víťazom vojenskej zmluvy v hodnote takmer 40 miliárd eur. Návrh stíhačky budúcej generácie zatiaľ spoločnosť nepredložila, v roku 2016 však vyvinula japonskú verziu bojovej technológie stealth, ktorá je súčasťou výbavy stíhacích lietadiel Mitsubishi X-2 Shinshin.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=333&v=8pqLdY_XRWk&feature=emb_logo

Práve X-2 sa použije ako technologická demonštrácia a výskumný prototyp na určenie, či sú japonské vyspelé technológie pre stíhacie lietadlá piatej generácie životaschopné.

Návrhy spoločností Lockheed, Boeing a BAE „boli posúdené ako nevyhovujúce našim potrebám,“ uviedol predstaviteľ agentúry pre akvizíciu, technológiu a logistiku japonského ministerstva obrany (ATLA). „Ešte sme nedosiahli konečného rozhodnutia týkajúceho sa draku lietadla,“ dodal.

Po ohodnotení kostry lietadla (samotná konštrukcia lietadla bez mechanizmu, ktorý ho robí lietajúcim prostriedkom) japonská vláda vyberie dodávateľov pre motor, letové systémy, senzory a ďalšie komponenty, ktoré poskytnú navrhovanému lietadlu pokročilé schopnosti.

Piloti stíhacích lietadiel Su-57 ukázali svoje schopnosti na dychberúcich záberoch (VIDEO)
Ruskí bojoví piloti ukázali svoje schopnosti so stíhacími lietadlami Suchoj Su-57, uviedlo ruské ministerstvo obrany. Video z testovacích letov zahŕňa vzácne odpálenie rakety počas takmer vertikálneho stúpania. Informuje portál RT. Čítať ďalej
26 | 03 | 2020 | Marek Molnár


Pri mnohých systémoch však bude Japonsko potrebovať pomoc od zahraničných spoločností, aby znížili náklady na vývoj, čas a zároveň zabezpečili nasadenie bojového lietadla v nasledujúcom desaťročí, aby čelili čínskej expanzii vo východnej Ázii.

Potenciálnymi partnermi stále ostávajú americké spoločnosti Lockheed Martin, Boeing a Northrop Grumman, u ktorých je spolupráca s japonskou vládou v najvyššom záujme.

AKTUALIZOVANÉ: Boris Johnson je nakazený koronavírusom!
Britský premiér Boris Johnson je pozítivny na Covid-19. Bude izolovaný u seba doma, ale stále bude mať na starosti vládu. Informuje portál RT. Čítať ďalej
27 | 03 | 2020 | Marek Molnár