Česko chystá úľavu pre dopravcov. Za naftu by mohli platiť až po polroku
27 | 03 | 2020 I Timotej Dudka

V dôsledku pandémie koronavírusu by mohli českí dopravcovia získať možnosť platiť dodávateľom za odobratú naftu až s polročným odkladom, informuje portál iDnes.


Český minister priemyslu a dopravy Karel Havlíček už o možnosti predĺžiť splatnosť faktúr za naftu z 30 na 180 dní rokoval s vedením štátneho distribútora palív Čepro a združenia autodopravcov Česmad Bohemia. Opatrenie má pomôcť zabezpečiť zásobovanie v čase pandémie koronavírusu.

Polročný odklad platieb za naftu je podľa Havlíčka skvelou možnosťou, ako by štát mohol dopravcom pomôcť. „Chceme začať ponúkať dopravcom naftu s odloženou splatnosťou a s nejakou štátnou zárukou. Šesť mesiacov je podľa mňa dostatočná doba na prekonanie krízy v tej prvej fáze,“ vyhlásil minister. Presnejšie okolnosti však neuviedol.

Albánsko a Severné Macedónsko majú „zelenú“ na rokovanie o členstve v EÚ
Lídri Európskej únie dali vo štvrtok Albánsku a Severnému Macedónsku možnosť rokovania o členstve v EÚ, čím sa ukončila dlhá séria neúspechov a sklamaní zo snahy o vstup oboch balkánskych krajín, informuje Breitbart. Čítať ďalej
27 | 03 | 2020 | Timotej Dudka


Nákladnej doprave na cestách hrozí kolaps, čo môže výrazne ovplyvniť zásobovanie krajiny. Dopravcovia kvôli zdravotnej kríze prišli o polovicu zákaziek, navyše sa oneskorujú platby zákazníkov. Väčšina spoločností preto zvažuje vyhlásenie insolvencie a koniec činnosti, uviedlo združenie dopravcov Česmad Bohemia.

Dopravcovia preto vyzvali štát na okamžité prijatie kompenzačných opatrení, napríklad dotácií či odkladu niektorých platieb.

Spoločnosti ďalej žiadajú odklad odvodov zdravotného a sociálneho poistenia o šesť mesiacov, odklad platenia preddavkov cestnej dane do konca novembra, zrušenie cestnej dane alebo zníženie sadzieb, pozastavenie platieb za mýto alebo ich odklad, úľavu na daniach, ako aj dlhšiu splatnosť faktúr za naftu od veľkých distribútorov.

Japonsko uprednostňuje domáci dizajn pre stíhačky budúcej generácie
Japonsko plánuje vyvinúť bojové stíhacie lietadlá so zabudovanou technológiou „stealth“ na domácom trhu a odmieta návrhy od amerických a britských leteckých spoločností, informuje Reuters. Čítať ďalej
27 | 03 | 2020 | Timotej Dudka