Čaputová odobrila obmedzovanie našej slobody
27 | 03 | 2020 I Aneta Leitmanová

Údaje bude možné zisťovať aj neanonymne „na účel identifikácie príjemcov správ, ktorým je potrebné oznámiť osobitné opatrenia Úradu verejného zdravotníctva SR v záujme ochrany života a zdravia“.


Zákon povoľujúci sprístupňovanie dát od operátorov Úradu verejného zdravotníctva je vážnym zásahom do súkromia občanov. A tentokrát treba dať za pravdu expremiérovi Robertovi Ficovi, že prelomenie telekomunikačného tajomstva veľmi pravdepodobne nie je v súlade s Ústavou SR.

Pomôžme si prirovnaním: oprávňuje napríklad pandémia právo na listové tajomstvo? Dočkáme sa toho, že nám bude vláda otvárať listy, či v nich náhodou sesternici nepíšeme o koronavíruse?

Ďaleko od pravdy nemusí byť ani úvaha, že zákon prijatý tento týždeň v parlamente, hrubo zasahuje do základných ľudských práv a ide o spôsob, ako „získavať o ľuďoch, ktorí môžu byť pre vládu zaujímaví, nelegálne informácie“. (cit. Robert Fico)

Slovenská vláda chce zaviesť autokraciu
V parlamentnej demokracii by o tom, či nejaký zákon môže občanmi volený poslanec predložiť, by nemal rozhodovať nejaký minister. Čítať ďalej
26 | 03 | 2020 | Arpád Németh

Prečo je však zákon taký kontroverzný?

Tento zákon dáva totiž štátnym orgánom právo využívať dáta od mobilných operátorov, ktoré mohol doteraz dostať len so súhlasom súdu a aj to iba oprávnenou osobou s vysokým stupňom bezpečnostnej previerky.

Viete si predstaviť, že ak by sme napríklad pod pláštikom "národnej bezpečnosti" zrušili spomínané listové tajomstvo a tieto listy by mohla čítať aj poštárka bez bezpečnostnej previerky, kto kedy a komu zaručí, že ich obsah sa nedozvie celá dedina?

Okrem toho môžu začať štátne orgány zhromažďovať dáta o každom používateľovi mobilu, či už ide o súkromnú, právnickú osobu, alebo mobil využívaný úradníkmi. Oficiálne by mali byť dáta použité v anonymizovanej podobe.

Západ nezvláda pandémiu kvôli „koronaovciam“
Západ si nevie poradiť s pandémiou COVID-19 kvôli poddajnému rozmaznanému „stádu“, ktorého požiadavka na nulové riziko v skutočnosti spôsobila, že teraz sú ohrozené tisíce ľudí. Komentár priniesli RT. Čítať ďalej
27 | 03 | 2020 | Preklad a úprava: Natália Sollárová

ALE:

Údaje bude možné zisťovať aj neanonymne „na účel identifikácie príjemcov správ, ktorým je potrebné oznámiť osobitné opatrenia Úradu verejného zdravotníctva SR v záujme ochrany života a zdravia“. A kde je potom toľko proklamované GDPR? Mimochodom, ako inak by štát zistil, komu má dávať pokutu, ak napríklad nedodržal karanténu?

Niekto nám tu nahovára, že ide o našu bezpečnosť, ale pritom iba získava bezprecedentný prístup k nášmu najintímnejšiemu súkromiu. Kto radí nášmu novému premiérovi, ktorého tak vehementne zastáva prezidentka Čaputová? Za celé obdobie tejto krízy neurobila nič konkrétne, iba stihla vyjadriť svoje presvedčenie, že to spolu zvládneme, ale bez mihnutia brvou a okamžite vyhlási, že zákon na sledovanie občanov nie je v rozpore s ústavou.

Nuž, minimálne "pochybnosti" by tu boli a tie sú pre ňu, ako pre najvyššiu autoritu v štáte dosť smerodajné na to, aby zákon postúpila na Ústavný súd s cieľom zistiť, či jej právnické tvrdenie obstojí.
A ešte jeden citát na záver:

Tí, ktorí by sa vzdali základnej slobody, aby získali trochu dočasnej bezpečnosti, si nezaslúžia ani slobodu a ani bezpečnosť.
(Benjamin Franklin)


Koronavírus je len smrtiaca informácia (German Sadulajev)
Komentár Germana Sadulajeva (Pohľad) Čítať ďalej
27 | 03 | 2020 | Preklad: Redakcia HD