Trpké sklamanie. Núkal testy na koronavírus, no vláda ich nechcela
26 | 03 | 2020 I Slávka Cigáňová

Košický podnikateľ vraj ponúkol vláde kvalitné testy, ale nikto sa mu ani neozval.


Rezort zdravotníctva s terajším vedením by chcel radšej testy na koronavírus, fungujúce prostredníctvom výterov z nosa a úst. No Správa štátnych hmotných rezerv nakúpila 200-tisíc rýchlotestov na diagnostiku ochorenia z krvi. Informovala o tom pluska.sk.

Premiér Igor Matovič tvrdí, že požadované testy sú spoľahlivejšie, ako tie nakúpené. Takýmto spôsobom SŠHR zabezpečila testy, ktoré nepotrebujeme.“ Štátu podľa neho chýbajú testy, na základe ktorých sa koronavírus diagnostikuje vierohodne. V nedeľu sme údajne mali na Slovensku len 3-tisíc týchto testovacích súprav.

Konateľ košickej spoločnosti Conex-Trade Miroslav Janura bol na margo týchto informácií prekvapený. „Naša firma spolupracuje 15 rokov s juhokórejskými partnermi pri zabezpečovaní diagnostických zariadení napríklad pre cukrovkárov. Po vypuknutí ochorenia COVID-19 v Číne a Južnej Kórei sa naši obchodní partneri zamerali na výrobu diagnostiky pre toto ochorenie. Pred tromi týždňami smerovala celá ich produkcia do Talianska. Predpokladali sme, že tieto testy budú potrebné aj na Slovensku, preto sme oslovili štát. Dodnes sme nedostali žiadnu odpoveď.“

Povedal, že to bolo 12. marca pričom oslovili nielen rezort zdravotníctva, ale aj Regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave i Banskej Bystrici.

Na Slovensku platí zákaz vývozu liekov pre ľudí do zahraničia
Na Slovensku platí zákaz vývozu liekov pre ľudí a výrobcov zdravotníckych pomôcok a diagnostických zdravotníckych pomôcok in vitro, zaregistrovaných alebo zaevidovaných na Štátnom ústave pre kontrolu liečiv (ŠÚKL), do zahraničia.... Čítať ďalej
25 | 03 | 2020 | TASR