Taký tlak na organizátorov olympijských hier ešte nebol. Nejde o šport ani bezpečnosť, ale o peniaze.
25 | 03 | 2020 I Peter Paľonder

Spojené štáty, ako súčasne najpočetnejší  športový národ na svete, hovorí vzhľadom na pandémiu koronavírusu o potrebe presunu letných olympijských hier v Tokiu. Bolo by to prvýkrát v 124-ročnej histórii najväčšej športovej udalosti na svete.


Medzinárodný olympijský výbor (MOV) a hostiteľská krajina sa doteraz zdráhali posúvať hry plánované na júl 2020 až na leto 2021 aj napriek početným výzvam športovcov a športových združení. Obávajú sa ekonomických strát, problémov so sponzormi a zmluvami, uvádza agentúra Reuters.

Japonský premiér Shinzo Abe sa ale s prezidentom MOV už rozhodli o posunutie tohto najväčšieho športového sviatku na ďalší rok. Dráhová a poľná federácia už kvôli presunu súhlasila aj s odložením majstrovstiev sveta pôvodne plánovaných na 6. až 15. augusta 2021. Podľa „Sankei“ ​​by sa približne 70 percent Japoncov vôbec neplánovalo ani len zúčastniť olympijských hier, ak by sa konali tento rok.

Medzitým, po Kanade a Austrálii sa aj Novozélanďania postavili za myšlienku presunu podujatia až na nasledujúci rok. Súčasne oceňujú rýchle rozhodnutie, keďže si športovci mohli naplánovať sezónu a lepšie sa pripraviť. Mnohí nemôžu trénovať obvyklým spôsobom z dôvodu rušenia udalostí a kvôli cestovným obmedzeniam. K tomu sa pridáva ešte aj nedostatok dopingových kontrol a strach z infekcie

OH 2020 sa v japonskom Tokiu uskutočnia až v roku 2021
Hry XXXII. olympiády v japonskom Tokiu sa v roku 2020 neuskutočnia. Taký je verdikt utorkovej telekonferencie medzi japonským premiérom Šinzóm Abem a prezidentom Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomasom Bachom. MOV to potvrdil na svojom... Čítať ďalej
24 | 03 | 2020 | TASR