Slováci vymysleli aplikáciu na kontrolu ľudí. Vraj či nosia povinne rúška
25 | 03 | 2020 I Slávka Cigáňová

Svoj príspevok v boji s pandémiou prináša aj istá nemenovaná slovenská startupová firma. Vytvorili systém Mask Detector, ktorý dokáže rozpoznávať, či ľudia majú rúška alebo nie, píše portál Startitup.


Tvorcovia aplikácia zdôraznili, že nosenie rúšok je dôležitým opatrením pre boj s pandémiou. "Mnohé autority či súkromné spoločnosti už nosenie ochranných prvkov nariadili. Avšak kontrola dodržiavania týchto opatrení bez vhodného automatizačného riešenia je náročná. Mask Detector analyzuje zábery z kamerových systémov a automaticky zisťuje, či prechádzajúci ľudia majú rúška či inú ochrannú pomôcku." uviedli autori.


Následne je možné upozorniť jednotlivca priamo na mieste (napr. prostredníctvom obrazovky či svetelnej signalizácie), resp. poslať upozornenie bezpečnostnej službe. Firma systém bezplatne ponúka pre verejnú správu, samosprávu a nemocnice či na pomoc akémukoľvek zmysluplnému projektu.


"Vírus je vysoko infekčný, každá sekunda pohybu nakazeného v budove ohrozuje všetkých naokolo, najviac samotných zamestnancov. V situácii, keď je potrebné, aby zostalo doma čo najviac ľudí, je akékoľvek uľahčenie práce nevyhnutné," pripomínajú tvorcovia projektu Mask Detector.


Všetko funguje na už existujúcich kamerách, bez biometrie či iného overovania identity s tým, že dáta neopustia uzavretý systém. Riešenie samozrejme má zmysel iba v najbližších mesiacoch, poznamenali ešte riešitelia projektu.



Čína ohlasuje prvú vakcínu proti koronavírusu už na apríl
Čínski predstavitelia tvrdia, že budúci mesiac budú pripravené očkovacie látky proti koronavírusu na núdzové situácie a klinické skúšky. Čítať ďalej
24 | 03 | 2020 | Mário Martinka